Χανιά | Νέος, αγρότης, μόνος, «ψάχνει»!

χανιά-νέος-αγρότης-μόνος-ψάχνει-49249

ΝΕΟΣΑΓΡ«Εγκλωβισμένοι» στα «γρανάζια» της αθάνατης ελληνικής γραφειοκρατίας βρίσκονται δεκάδες νέοι αγρότες στα Χανιά  που περιμένουν να προχωρήσει το πρόγραμμα εκπαίδευσης στο οποίο έχουν εγγραφεί. Μάλιστα, έχει προβλεφτεί και οικονομική ενίσχυση για τους νέους γεωργούς, αλλά με ευθύνη των εποπτευόμενων Φορέων του Υπουργείου παραμένουν «κολλημένα» τα σχετικά προγράμματα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης των κονδυλίων!

Το πρόβλημα επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, ο οποίος, έπειτα από επανειλημμένες οχλήσεις των νέων γεωργών,  έστειλε χθες επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Α. Τσαυτάρη, με θέμα την εκπαίδευση των νέων γεωργών.

Στην επιστολή του ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρει συγκεκριμένα:

«Το τελευταίο διάστημα οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων γίνονται αποδέκτες παραπόνων για τη μη αποπληρωμή των νέων γεωργών, οι οποίοι εντάχθηκαν σε πρόγραμμα εκπαίδευσής τους το έτος 2009.

Στον Νομό Χανίων έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 185 νέοι γεωργοί και ήδη έχουν εκπληρώσει τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και έχουν καταθέσει φάκελο πληρωμής 122 από αυτούς από τον Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι και σήμερα. Μέχρι τον Ιούνιο θα καταθέσει φάκελο πληρωμής το σύνολο των νέων γεωργών (185 δικαιούχοι).

Το ποσό που αντιστοιχεί στην πληρωμή της δεύτερης δόσης του πριμ είναι περίπου 1.000.000 ευρώ. Η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για όλους τους νέους γεωργούς και πραγματοποιείται από τον ΟΓΕΕΚΑ ‘Δήμητρα’.

Από τους νέους γεωργούς μόνο 25 απ’ αυτούς μπορούν να προωθηθούν τα δικαιολογητικά για πληρωμή, επειδή  έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση που απαιτείται».

Στο σημείο αυτό ο κ. Βουλγαράκης προσθέτει:

«Η αρμόδια Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων έχει θέσει το πρόβλημα στους αρμόδιους Φορείς, ΟΓΕΕΚΑ ‘Δήμητρα’ και ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., αλλά, όπως διαφαίνεται, λύση δεν μπορεί να δοθεί.

Στον Νομό Χανίων την ευθύνη για την υλοποίηση της εκπαίδευσης έχει το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών -ως μοναδική Υπηρεσία των ενοποιημένων Οργανισμών.

Είναι απαράδεκτο οι εποπτευόμενοι Φορείς του ΥΠ.Α.Α.Τ., που έχουν υποχρέωση να υλοποιήσουν τα σχετικά προγράμματα, να μην το πράττουν και ως εκ τούτου να μην υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης των κονδυλίων».

Καταλήγοντας και απευθυνόμενος στον υπουργό ο κ. Βουλγαράκης υπογραμμίζει:

«Η αγροτική παραγωγή δοκιμάζεται εξίσου με τους άλλους παραγωγικούς κλάδους της χώρας, αλλά ταυτόχρονα είναι και από τους κλάδους που μπορεί να δώσει διεξόδους από την κρίση. Πρέπει, λοιπόν, όλοι μας να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, προσφέροντας έγκαιρα κάθε οικονομική ενίσχυση στους νέους αγρότες, έτσι ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Οι περιστάσεις απαιτούν την άμεση παρέμβασή σας προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα της εκπαίδευσής τους και στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook