Χανιά | Με κινητοποιήσεις απειλούν οι κτηνοτρόφοι μέσα στο Πάσχα! Που σημαίνει κατσικάκι «γιόκ»

χανιά-με-κινητοποιήσεις-απειλούν-οι-κ-48546

ktinotrofoi1Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις  εν όψει του Πάσχα οι κτηνοτρόφοι των Χανίων καθώς διαμαρτύρονται για τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές πώλησης του κρέατος από τις πολυεθνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που οδηγούν, όπως επισημαίνουν, τους παραγωγούς σε οικονομικό αδιέξοδο.

Οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για «παιχνίδια που παίζονται σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών μέσα από τις προσφορές που κάνουν οι πολυεθνικές», τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι συγκεκριμένες πρακτικές αποσκοπούν στην «εξαπάτηση» του καταναλωτικού κοινού, αλλά και την καθήλωση των τιμών σε ασύμφορα για τους κτηνοτρόφους επίπεδα.

Όπως δήλωσαν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων Γιώργος Βενετάκης, οι κτηνοτρόφοι προσανατολίζονται εν όψει του Πάσχα να προχωρήσουν σε αποκλεισμούς καταστημάτων προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις «εξευτελιστικές τιμές» πώλησης του κρέατος από τις πολυεθνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

«Αυτή τη στιγμή οι πολυεθνικές βγάζουν προσφορά τα αρνιά 5,5 ευρώ που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε επ’ ουδενί. Δεν μπορούμε να ζήσουμε. Από εμάς τα αγοράζουν από 3,80 μέχρι 4,10 τα ρίφια με συνέπεια να μην μπορούμε να καλύψουμε ούτε το 50% του κόστους παραγωγής», σημείωσε ο κ. Σταυριανουδάκης και αναφερόμενος στο θέμα των προσφορών τόνισε: «Τα προηγούμενα χρόνια έπαιρναν για παράδειγμα 100 ή 200 κιλά κρέας, έβγαζαν μια διαφήμιση ‘μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων’ και με αυτό τον τρόπο έριχναν τις τιμές στην αγορά και άρα και την τιμή του παραγωγού. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε και πέρυσι, δεν υπήρχε κρέας για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς. Αυτά τα θεωρούμε παιχνίδια εις βάρος των παραγωγών, αλλά και των καταναλωτών».

Ο κ. Σταυριανουδάκης τόνισε ακόμα ότι οι κτηνοτρόφοι ζητούν να υπάρξει μια εγγυημένη τιμή λιανικής πώλησης των αμνοεριφίων που να ανέρχεται, μαζί με τον Φ.Π.Α., στα 8 ευρώ προκειμένου να μπορούν και οι παραγωγοί να ζήσουν αξιοπρεπώς, αλλά και η αγορά να τροφοδοτείται με ποιοτικά τοπικά προϊόντα.

Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων Γιώργος Βενετάκης σημείωσε: «Θέλουμε να ενημερώσουμε τα μέλη μας ότι εν όψει του Πάσχα οι πολυεθνικές σκοπεύουν να εξευτελίσουν εντελώς το προϊόν που παράγουμε και αναφέρομαι ειδικά στο αρνί και τα ρίφια. Δεν θα επιτρέψουμε όμως σε καμία περίπτωση να γίνει αυτό που έγινε πέρυσι. Να προσπαθούν δηλαδή οι πολυεθνικές ποιος θα πωλήσει σε χαμηλότερη τιμή το προϊόν το οποίο δίνει ψωμί σε 3.000 και πλέον οικογένειες στον Νομό μας».

Ειδικότερα για την περυσινή χρονιά ο κ. Βενετάκης ανέφερε: «Αν θυμάστε οι κρεοπώλες λόγω της χαμηλής τιμής και με τον φόβο ότι οι πολυεθνικές θα ρίξουν ακόμα χαμηλότερα την τιμή δεν προμηθεύτηκαν την απαραίτητη ποσότητα αμνοεριφίων με αποτέλεσμα μετά το Πάσχα να ζητούν συγγνώμη από τους καταναλωτές γιατί δεν μπόρεσαν να τους εξυπηρετήσουν. Οι πολυεθνικές από την άλλη εξαπάτησαν τους καταναλωτές γιατί διαφήμιζαν χαμηλές τιμές, ενώ δεν είχαν προμηθευτεί αμνοερίφια με συνέπεια να μείνουν μεγάλες ποσότητες άσφαγα, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός καταναλωτών να μείνει χωρίς κρέας. Κι αυτοί όμως που έσφαξαν δεν πληρώθηκαν τα αμνοερίφια στην τιμή που έπρεπε να πληρωθούν, αλλά πολύ πιο κάτω από την τιμή κόστους».

Καταλήγοντας ο κ. Βενετάκης σημείωσε ότι οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν τίποτα με τους καταναλωτές και συμπλήρωσε: «Εμείς αυτό που προσπαθούμε είναι να διασφαλίσουμε το εισόδημα του κτηνοτρόφου και από την άλλη να προφυλάξουμε τον καταναλωτή από τις πολυεθνικές που τον εξαπατούν. Πρέπει ο ίδιος ο καταναλωτής να αναλογιστεί ότι μια τόσο χαμηλή τιμή, όσο προσφέρουν τα προϊόντα μας οι πολυεθνικές, είναι είτε σε βάρος του παραγωγού είτε είναι βαφτισμένα – ‘ελληνοποιημένα’ προϊόντα που έρχονται από ξένες χώρες για να καταναλωθούν στον τόπο μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook