Τα μεγάλα συμφέροντα και οι πολιτικές σκοπιμότητες «φρενάρουν» τα τρυπάνια νότια της Κρήτης

τα-μεγάλα-συμφέροντα-και-οι-πολιτικές-48211

ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΑΈνας κυκεώνας διαπραγματεύσεων που επηρεάζει άμεσα τις εξελίξεις βάζει «φρένο» στα γεωτρύπανα, για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Κρήτης. Τα «μεγάλα κεφάλια» της αγοράς και οι παγκόσμιες υπερδυνάμεις παρακολουθούν στενά κάθε βήμα και η ελληνική κυβέρνηση ακροβατεί στο λεπτό πάγο των διεθνών πολιτικών συσχετισμών.

Μετά το “πάρτυ” για τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών στη λεκάνη του Ηροδότου, νότια της Κρήτης αλλά και στο ιόνιο, από τη Νορβηγική εταιρία PGS, τησκυτάλη των εξελίξεων παίρνουν οι παραχωρήσεις σε Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο, η οικονομική συγκυρία αλλά και το γεγονός ότι ήδη έχουν ενδιαφερθεί για τα κοιτάσματα εταιρίες κολοσσοί, ανατρέπουν τον χρονικό ορίζοντα των εξελίξεων και σε μεγάλο βαθμό θα καθοριστεί από την ολοκλήρωση των ερευνών και από τη διαδικασία πώλησης των στοιχείων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα όταν ολοκληρωθεί η έρευνα του Nordic Explorer θα ξεκινήσει άμεσα η ανάλυση των στοιχείων τα οποία θα πουληθούν εν συνεχεία στις εταιρίες που θα θελήσουν να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη dealnews.gr, στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής αλλαγής, κρατούν χαμηλούς τόνους, συγκρατημένες προσδοκίες, αλλά και επιφυλάξεις για την πορεία των ερευνών για το πετρέλαιο, παρά την καλλιέργεια κλίματος αισιοδοξίας σχετικά με τα ευρήματα σε Ιόνιο και Κρήτη που ανακοινώθηκαν από τη νορβηγική εταιρία .

Για αυτόν τον λόγο οι διαπραγματεύσεις της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου με τις εταιρίες της short list, για το διαγωνισμό του open door σε Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο θα γίνουν με αργά βήματα και αφού μελετηθούν εξονυχιστικά οι προτάσεις που υπέβαλαν οι εταιρίες.

Το γεωπολιτικό πόκερ που παίζεται με φόντο την Κύπρο και την Ελλάδα κάνει υψηλόβαθμους παράγοντες να δίνουν συστάσεις για αυτοσυγκράτηση καθώς «είναι πολλά αυτά που διακυβεύονται». Και αυτό γιατί φαίνεται να διαμορφώνεται ένα πεδίο έντονου ανταγωνισμού εξαιτίας των αποθεμάτων φυσικού αερίου, των ερευνών για το πετρέλαιο, αλλά και των εντάσεων που έχουν δημιουργηθεί για τα δικαιώματα εκμετάλλευσής τους και για τα χωρικά ύδατα που τα περικλείουν.

Πηγή: Prismanews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook