Στ.Αρναουτάκης: «Η Κρήτη πρέπει να πάρει ένα μεγάλο έργο»

στ-αρναουτάκης-η-κρήτη-πρέπει-να-πάρε-19230

Στα 452 εκ. ευρώ που αντιστοιχούν στην Κρήτη συμπεριλαμβάνεται και το αγροτικό ταμείο, ενώ σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, καταγράφεται μια αύξηση της τάξης του 15% προς την περιφέρεια.

«arnaoutakisΗ Κρήτη πρέπει να πάρει ένα μεγάλο έργο»! Με αυτή την αποστροφή του λόγου του ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης μίλησε για τη νέα προγραμματική περίοδο που ξεκινάει, μετά την ανακοίνωση των ποσών που αναλογούν σε κάθε περιφέρεια.

Στα 452 εκ. ευρώ που αντιστοιχούν στην Κρήτη συμπεριλαμβάνεται και το αγροτικό ταμείο, ενώ σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, καταγράφεται μια αύξηση της τάξης του 15% προς την περιφέρεια.

«Στη νέα προγραμματική περίοδο είναι ενταγμένα πολυτομεακά και πολυταμειακά προγράμματα» – είπε ο κ.Αρναουτάκης σε δηλώσεις του, τονίζοντας ότι μέσα στο πρώτο 4μηνο του 2014 θα αρχίσουν να εκτελούνται έργα στην Κρήτη. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, παρότι η Κρήτη θα είναι και πάλι από τις περιφέρειες με τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα από το νέο ΕΣΠΑ, δυστυχώς δεν πήρε ένα μεγάλο έργο από το νέο ΕΣΠΑ. Ο περιφερειάρχης εξέφρασε την αναγκαιότητα να δοθούν επιπλέον χρηματοδοτήσεις και «αυτό κυνηγάμε», είπε χαρακτηριστικά, προκειμένου η Κρήτη να εντάξει στην «ατζέντα» των έργων της και ένα μεγάλο έργο, π.χ. την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο Καστελίου.

Αύριο η επίσκεψη του Γιοχάνες Χαν

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης αναφερόμενος στην αυριανή επίσκεψη στην Κρήτη του Ευρωπαίου Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν τόνισε ότι θα ζητήσουμε την μείωση της γραφειοκρατίας ακολουθώντας βεβαίως πάντα τους Ευρωπαϊκούς κανόνες. Η αρχιτεκτονική της νέας Προγραμματικής Περιόδου-ανέφερε ο Περιφερειάρχης- θα στηριχθεί στην έρευνα, την καινοτομία, την τεχνολογία, την έξυπνη εξειδίκευση, και το «πάντρεμα» τους με τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, τον διατροφικό τομέα, τον πολιτισμό. «Κυρίαρχο ρόλο θα παίξουν σε αυτή την κατεύθυνση τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά μας ιδρύματα, και είμαι αισιόδοξος ότι η Κρήτη θα είναι από τις καλύτερες Περιφέρειες της χώρας τα επόμενα χρόνια. Οι επενδύσεις που θα γίνουν με τα κονδύλια της νέας Προγραμματικής Περιόδου θα είναι προς όφελος της ανάπτυξης, και τα οφέλη θα έχουν πολλαπλασιαστικότητα».

Η αυριανή επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου εντάσσεται στο πλαίσιο της «περιοδείας» του επιτρόπου στις 13 Ελληνικές Περιφέρειες, με την οποία επιδιώκει να διασφαλίσει την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Η επίσκεψη έχει στόχο να ενθαρρύνει τις Περιφέρειες να επενδύσουν κατά προτεραιότητα σε τομείς όπως η έρευνα και η ανάπτυξη, η καινοτομία, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αλλά και να τις βοηθήσει σημαντικά ώστε να εκμεταλλευτούν τα δυνατά τους σημεία, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τους πόρους της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτής της «περιοδείας», αύριο Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, ο Επίτροπος θα επισκεφθεί το Ηράκλειο όπου θα συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και εν συνεχεία θα παραστεί ως κεντρικός ομιλητής σε ενημερωτική εκδήλωση με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επαγγελματικών ενώσεων και φορέων αλλά και εκπροσώπων των ΜΜΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Ατλαντίς» (ώρα 10.30-12.30), ενώ το θέμα της ομιλίας του Επιτρόπου θα είναι :Οι προκλήσεις της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Εν συνεχεία αφού παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στις 12:40 (ξενοδοχείο Ατλαντίς) , ο κ. Χαν θα επισκεφθεί έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ, και συγκεκριμένα: το Εργαστήριο Διάχυτης Νοημοσύνης στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου ,τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη και την Εταιρεία Κουβίδης ΑΕ στη Τύλισσο. Τον Επίτροπο θα συνοδεύει ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, στελέχη της ΕΕ και συνεργάτες του Επιτρόπου.

Πηγή: cretalive.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook