Στον «αέρα» τα σχέδια πόλης που έχουν υπογραφεί από αιρετούς Νομάρχες

στον-αέρα-τα-σχέδια-πόλης-που-έχουν-υ-54113

SOUDAΗ αποκατάσταση του υγρότοπου Μορώνη στη Σούδα, αλλά και το ζήτημα ανάπλασης της πλατείας, ανέδειξαν ένα μείζον θέμα κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων.

Εν μέσω αντιπαραθέσεων για το ποιος ευθύνεται για την κωλυσιεργεία στα έργα και τα εμπόδια που υπάρχουν σε κάθε βήμα που γίνεται, παρουσία μάλιστα και του πρώην Δημάρχου Σούδας Γιάννη Περάκη, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Ξυνίδης αποκάλυψε πως η αναθεώρηση του σχεδίου πόλης είναι ουσιαστικά άκυρη και ανύπαρκτη, καθώς φέρει την υπογραφή αιρετού Νομάρχη, και δεν έχει γίνει βάσει Προεδρικού Διατάγματος.

Το δικαστικό προηγούμενο στο ΣτΕ, με ακύρωση απόφαση αιρετού Νομάρχη, σημαίνει πρακτικά, όπως εξηγεί ο κ. Ξυνίδης στη Νέα Τηλεόραση, ότι μπορεί, για παράδειγμα, να κριθούν ως άκυρες όλες οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί στη Σούδα.
«Κάνουμε αγώνα για να μη σκάσει η βόμβα με το σχέδιο πόλης στη Σούδα. Το θέμα που έφερε στην επιφάνεια ο κ. Περάκης, ότι θα είναι αιτία η πλατεία της Σούδας για να ακυρωθεί το σχέδιο πόλης, είναι γεγονός, ότι η αναθεώρηση του σχεδίου πόλεως έπρεπε να γίνει με  υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος. Αντ’ αυτού έγινε με απόφαση Νομάρχη. Είμαστε σε συνεννόηση με το ΥΠΕΚΑ να δούμε πως μπορούμε να κάνουμε κάποιες τροποποιήσεις, ώστε να επικαιροποιηθεί το σχέδιο και να μην ακυρωθεί σε περίπτωση που γίνει κάποια προσφυγή. Όταν μιλάμε για ακύρωση σχεδίου πόλεως εννούμε πως δεν ισχύει και αυτομάτως ισχύει το παλαιότερο, οτιδήποτε δηλαδή πριν την αναθεώρηση, πριν από το 1993. Για τους πολίτες πρακτικά σημαίνει ότι δε θα μπορούν να εκδοθούν οικοδομικές άδειες, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό», δήλωσε ο κ. Ξυνίδης.

Η έγκριση ή η τροποποίηση σχεδίων πόλεων γίνεται δηλαδή με Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα και με πρόταση του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ (αρ.3/παρ.1/Ν.2242/1994), από τις 4 Νοεμβρίου 2005, ενώ η απόφαση του ΣτΕ είναι η 3661/2005.

Κατεβάστε και δείτε εδώ το δικαστικό προηγούμενο που θέτει πλέον εν αμφιβόλω το σχέδιο πόλης, όχι μόνο στη Σούδα, αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις στα Χανιά, στην Κρήτη και προφανώς σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή: neatv.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook