Παρουσιάση: «Ελληνικά Ολοκαυτώματα»

παρουσιάση-ελληνικά-ολοκαυτώματα-8343

Παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στο Ηράκλειο το λεύκωμα για τα Ελληνικά ολοκαυτώματα. Στην ομιλία του ο Γιάννης Κουράκης, δήμαρχος Ηρακλείου, σημείωσε:

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά σας καλωσορίζω σήμερα στην παρουσίαση του Λευκώματος «Ελληνικά ολοκαυτώματα 1940-1945».

Πρόκειται για μια σημαντική εκδοτική προσπάθεια και αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ θερμά και να ευχαριστήσω τους πρωτεργάτες της.

Το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-1945, την Κεντρική Ένωση Δήμων και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης.

Η έκδοση αυτή δεν συμβάλλει μόνο στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αλλά και αποτελεί φόρο τιμής, ελάχιστο αντίδωρο για κείνες τις χιλιάδες των Ελλήνων που έδωσαν τη ζωή τους σε κάθε γωνιά της χώρας θύματα των ναζιστών κατακτητών.

Το εξαιρετικό αυτό πόνημα σε ότι αφορά το περιεχόμενό του αλλά και το αισθητικό του αποτέλεσμα που προέκυψε από την επιμέλεια των εκδόσεων Λιβάνη μόνο θετικές κρίσεις μπορεί να προκαλεί.

Ο απόλυτος σεβασμός στα γεγονότα, η ευαισθησία, οι άφθονες φωτογραφίες, οι συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζώντων, συγκεντρωμένα όλα για πρώτη φορά σε αυτό το σημαντικό τόμο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως «λευκή βίβλος» των εγκλημάτων των Ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στους Μαρτυρικούς Δήμους.

Ειδικότερα για το νησί μας τη θηριωδία των κατακτητών γνώρισαν οι Δήμοι: Βιάννου, Ανωγείων, Αμαρίου, Αγίου Βασιλείου, Ιεράπετρας, Καντάνου-Σελίνου, Κισσάμου, Μαλεβιζίου, Πλατανιά, Φαιστού.

Στους Δήμους αυτούς και στους αντίστοιχους της υπόλοιπης Ελλάδας έχει γραφτεί ένα σημαντικό κομμάτι της Eθνικής μας Aντίστασης.

Ένας οδυνηρός απολογισμός για τους τοπικούς πληθυσμούς λόγω της βαρβαρότητας των δυνάμεων κατοχής που αιματοκύλισαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς πόλεις και χωριά.

Εγκλήματα που δυστυχώς μέχρι σήμερα η Γερμανία δεν έχει αναγνωρίσει, γι αυτό και πρέπει να συνεχιστεί η αμείωτη προσπάθεια αναγνώρισή τους, όπως και η διεκδίκηση αποζημιώσεων από το Γερμανικό κράτος.

Το λεύκωμα συνεπώς αυτό αποτελεί την ολοκληρωμένη καταγραφή αλλά και την ευκαιρία να θυμηθούμε και να διδαχθούμε από την γενναιότητα και τον ηρωισμό των αγωνιστών, καθώς και από το θάρρος και την περιφρόνηση των απλών ανθρώπων, των αμάχων κατοίκων -μαρτύρων απέναντι στο θάνατο.

Πρόκειται για μια στάση που προκαλεί θαυμασμό και συγκίνηση δίδει νόημα σε έννοιες όπως η ελευθερία, η δικαιοσύνη και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, που σήμερα περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά έχουμε όλοι υποχρέωση να σεβόμαστε και να τιμούμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook