Μας δουλεύουν … | Ο Σόιμπλε παίρνει πίσω τις διευκολύνσεις για την Ελλάδα

μας-δουλεύουν-ο-σόιμπλε-παίρνει-πίσ-10980

Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε ότι την Δευτέρα, όταν ολοκληρώθηκε το Eurogroup, οι εταίροι μας συμφώνησαν στην βιωσιμότητα του χρέους, το οποίο το 2020 θα ανέλθει στο 124% και το 2022 θα διαμορφωθεί στο 110%, ενώ η εκταμίευση θα γίνει τμηματική για τα 9 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Παράλληλα, υπήρχε η διαρροή ότι για το ΕΣΠΑ η Ελλάδα θα λάβει περί τα 10 δισ. ευρώ.

Όμως, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Real news», που επικαλείται έγγραφο, που κοινοποίησε ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, στο Eurogroup συμφωνήθηκε ότι το χρέος μέχρι το 2020 θα είναι 126,6% και το χρηματοδοτικό κενό θα ανέλθει στα 5 δισ. ευρώ, ενώ για το 2022 το χρέος προϋπολογίζεται στο 115%.

Στην ίδια επιστολή, αναφέρει το δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας υπογραμμίζει την αντίθεση της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο του νέου κουρέματος και χαρακτηριστικά αναφέρεται: «δεν θα καθίστατο δυνατή η συνέχιση του εν λόγω προγράμματος διάσωσης με την μορφή, που έχει σήμερα» και ότι «η εξασφάλιση των δανείων προς την Ελλάδα προϋποθέτει εγγυήσεις για την Γερμανία σε ό,τι αφορά στην αποπληρωμή των εν λόγω δανείων». Υπογραμμίζεται ότι πρέπει να διασφαλιστεί το ελάχιστο ρίσκο για την Γερμανία αναφορικά με τις εγγυήσεις των δανείων.

Σχετικά με την επαναγορά χρέους, η επιστολή Σόιμπλε εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξει εμπλοκή και των ιδιωτών με ξεκάθαρη συμμετοχή των τραπεζών, των ασφαλιστικών ταμείων, των μικρο-ομολογιούχων.

Για το ζήτημα της επιμήκυνσης, ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο δεν θα ισχύσει. Ενώ, όσον αφορά στην δόση, τα 31,5 δισ. ευρώ θα δοθούν κανονικά, ενώ τα 9 δισ. ευρώ είναι αμφίβολο εάν θα εκταμιευθούν. Για το δε ΕΣΠΑ, τα χρήματα που θα απορροφήσει η Ελλάδα αντί για 20,4 δισ. ευρώ, δεν αναμένεται να είναι περισσότερα από 13,4 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο εσωτερικών παρεμβάσεων, ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε επιμένει στην διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και επιμένει στην απόλυση 2000, αλλά και στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων, που θα συνδυάζονται και με πρόσθετες αλλαγές στα εργασιακά.

Οι δε ρήτρες αποπληρωμής δεν αίρονται και πλέον όλος ο δημόσιος τομέας θα λειτουργεί υπό καθεστώς εποπτείας. Σε αυτό το πνεύμα, ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε επαναφέρει και τα περί ειδικού ταμείου, το οποίο ονομάζει «βελτιωμένο λογαριασμό ελέγχου», όπου θα μεταφέρονται αυτομάτως τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων, τα πλεονάσματα και το 30% των εσόδων, που θα υπερβαίνει τους στόχους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook