Κρήτη | Νέες αποκαλύψεις για την επένδυση «Ίτανος Γαία» | Οι Βρετανοί δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ

κρήτη-νέες-αποκαλύψεις-για-την-επένδυ-41689

cavosidero1903Παραμένουν οι… σκιές διαπλοκής στην επένδυση «Ίτανος Γαία» στην τοποθεσία Κάβο Σίδερο καθώς αναπάντητα έχουν μείνει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που εντάχθηκε το έργο στο νόμο περί στρατηγικών επενδύσεων αλλά και την αξιοπιστία της βρετανικής εταιρίας που το έχει αναλάβει. Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε γράψει το newpost, η τουριστική επένδυση «Ίτανος Γαία» βρίσκεται πλέον στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς κάτοικοι και περιβαλλοντικοί φορείς αντιδρούν. Η επένδυση ύψους 267,7 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, γηπέδου γκολφ, αφορά σε έκταση 25,000 στρεμμάτων στο Κάβο Σίδερο, περιoχή γνωστή και ως Μονή Τοπλού καθώς καταγγέλλονται διαπλεκόμενα συμφέροντα στο εν λόγω έργο.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚΚρίτων Αρσένης, μάλιστα, άνοιξε μέτωπο σύγκρουσης με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη, καταθέτοντας κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την άρνηση του υπουργείου Ανάπτυξης να διαθέσει στους κατοίκους, που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του επενδυτικού σχεδίου, διοικητικά έγγραφα που αφορούν στην έγκριση της επένδυσης. Το υπουργείο είχε απαντήσει με ανακοίνωσή του στις καταγγελίες του βουλευτή διευκρινίζοντας ότι έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες.Ωστόσο νέα ερωτήματα εγείρονται για την επένδυση «Ίτανος Γαία» στην Κρήτη καθώς η βρετανική εταιρία που έχει αναλάβει την επένδυση με fast track διαδικασίες δεν έχει καταβάλει ακόμα ούτε ευρώ, όπως όφειλε. Την ίδια ώρα η τουριστική επένδυση βρίσκεται στο δρόμο για το ΣτΕ ενώ οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι το υπουργείο Ανάπτυξης τους απέκλεισε από το φάκελο της επένδυσης στο όνομα των επιχειρηματικών απορρήτων.Πρόκειται για μια επένδυση που επιδιώκεται από τη βρετανική εταιρία εδώ και 20 χρόνια με αρκετές σκιές και σίγουρα πολλά ερωτήματα. Η επένδυση Κάβο Σίδερο στην Κρήτη που πλέον έχει μετονομαστεί σε «Ίτανος Γαία» για λογαριασμό της βρετανικής εταιρίας Loyalward LTD εγείρει καταρχήν ερωτήματα για τον τρόπο που εντάχθηκε στο νόμο περί στρατηγικών επενδύσεων.

Με ποια κριτήρια μπήκε στο fast track η επένδυση «Ίτανος Γαία»

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 3294 η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων αποφάσισε την ένταξη της εν λόγω επένδυσης στις λεγόμενες επενδύσεις fast track βασιζόμενη σε:

-Αίτηση της εταιρίας με ημερομηνία 10.06.2011

-Εισήγηση του «Επενδύστε στην Ελλάδα»

– Εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων

-Εισήγηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost.gr δεν υπάρχει θετική εισήγηση της εταιρίας «Επενδύστε στην Ελλάδα» αλλά μια έκθεση σχετικά με τα κριτήρια καθώς όπως επισημαίνεται η εταιρία δεν μπορεί να έχει άποψη για τη στρατηγική σημασία του έργου. Άρα για ποια εισήγηση μιλάμε.

Συνεπώς η απόφαση για την ένταξη της βρετανική εταιρίας στις fast track επενδύσεις μάλλον στηρίχτηκε στις προφορικές, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγήσεις δύο προσώπων: του γενικού γραμματέα στρατηγικών επενδύσεων και του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη.

Κανείς δεν πρόκειται να μάθει τι εισηγήθηκαν, αφού οι εισηγήσεις φέρονται να είναι προφορικές, και τι ήταν αυτό που έκανε την επιτροπή να συμπεράνει πως η βρετανική εταιρία πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στις στρατηγικές για τη χώρα επενδύσεις.

Ανέλαβε την επένδυση εταιρία που δεν μπορεί να καλύψει το κόστος της επένδυσης;

Την ίδια ώρα πολλά ερωτήματα υπάρχουν και γύρω από την φερεγγυότητα της εταιρίας, κάτι που επισημαίνεται και στην έκθεση του «Επενδύστε στην Ελλάδα». Εκεί επισημαίνεται πως πρόκειται για μια εταιρία που δεν μπορεί να καλύψει προς το παρόν τουλάχιστον το κόστος της επένδυσης ενώ δεν έχει εμπειρία στον ξενοδοχειακό κλάδο. Και αυτά τα προβλήματα όμως ξεπεράστηκαν εύκολα για τη Διυπουργική Επιτροπή, με τη σημείωση (εκ μέρους του «Επενδύστε στην Ελλάδα») , ότι το επιχειρηματικό σχήμα αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια με ταχείς ρυθμούς. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι ο όμιλος στον οποίο αναφέρονται ο Minoan Group μητρική της Loyalward είναι εισηγμένη στη δευτερεύουσα αγορά υψηλού ρίσκου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Ακόμα περιμένουν τη διαχειριστική αμοιβή και την εγγυητική επιστολή

Την ώρα λοιπόν που υπάρχουν «σκιές» γύρω από την φερεγγυότητα της εταιρίας ακόμα και από την εταιρία «Επενδύστε στην Ελλάδα», το newpost.gr αποκαλύπτει πως έξι μήνες μετά την ένταξη της επένδυσης στο Fast Track, η εταιρεία δεν έχει καταθέσει την αμοιβή που προβλέπει ο νόμος για την προώθηση της διαδικασίας ούτε την εγγύηση που επίσης προβλέπεται στο νόμο για την καλή εκτέλεση της επένδυσης.

Σύμφωνα λοιπόν με το ίδιο ΦΕΚ η εταιρία καλείται να «προσκομίσει άμεσα» στην εταιρία «Επενδύστε στην Ελλάδα», ώστε να θεωρηθεί ολοκληρωμένος ο φάκελος για την επένδυση, αποδεικτικό καταβολής της Διαχειριστικής Αμοιβής Προώθησης, ύψους 184.500 ευρώ. Ταυτόχρονα καλείται να «προσκομίσει άμεσα στην «Επενδύστε στην Ελλάδα» εγγυητική επιστολή συμμετοχής για την φερεγγυότητας της ως επενδυτή ύψους 1.338.500 ευρώ.

Μέχρι σήμερα όμως η εταιρία δεν έχει προχωρήσει σε καμία πληρωμή με αποτέλεσμα ο φάκελος της να μην είναι ακόμα ολοκληρωμένος και ενώ ο ίδιος νόμος για το Fast Track προβλέπει ότι η απόφαση για ένταξη μιας επένδυσης σ’ αυτή τη διαδικασία στηρίζεται σε πλήρη φάκελο που πρέπει απαραίτητα να συνοδεύει την αίτηση του επενδυτή.

Τελικά υπέβαλε φάκελο η Loyalward και πότε;

Σύμφωνα με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής η αίτηση της Loyalward για ένταξη στη διαδικασία Fast Track έχει ημερομηνία 10/06/2011. Ένα μήνα μετά την ημερομηνία εκείνη, στις 11/07/2011, η μητρική εταιρεία MINOAN GROUP ανακοίνωνε στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίουτου Λονδίνου ότι είχε υποβάλει φάκελο στην «Επενδύστε στην Ελλάδα» για ένταξη στο Fast Track. Την επόμενη μέρα όμως ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Επενδύστε στην Ελλάδα», Αρης Συγγρός, με δήλωσή του στην «Ελευθεροτυπία», διέψευδε κατηγορηματικά τα της υποβολής φακέλου, υποστηρίζοντας πως υπήρχε μόνο μια απλή επιστολή της Minoan Group.

Η υπόθεση στο ΣΤΕ

Την ίδια ώρα αίσθηση έχει προκαλέσει η ανάκληση της εισαγγελικής παραγγελίας που επέτρεπε στους δικηγόρους των κατοίκων να πάρουν το φάκελο της επένδυσης ώστε να προετοιμαστούν για την προσφυγή στο ΣτΕ που εκδικάζεται στις 5 Απριλίου. Οι κάτοικοι έχουν καταφύγει στο ΣτΕ προσβάλλοντας την ένταξη της επένδυσης στο νόμο για στρατηγικές επενδύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr οι κάτοικοι είχαν εξασφαλίσει αρχικά την εισαγγελική παραγγελία που τους επέτρεπε να έχουν πρόσβαση στο φάκελο της επένδυσης. Την κατέθεσαν μάλιστα στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου τους διαβεβαίωσαν ότι θα πάρουν τα έγγραφα πέντε μέρες αργότερα.

Η ένσταση του υπουργείου και η ανάκληση της εισαγγελικής παραγγελίας

Στο μεσοδιάστημα όμως το υπουργείο κατέθεσε ένσταση και κατάφερε να ακυρώσει την εισαγγελική παραγγελία με το σκεπτικό ότι πρόκειται για απόρρητα επιχειρηματικά έγγραφα και πως οι κάτοικοι δεν έχουν έννομο συμφέρον. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί πως η ευρωπαϊκή οδηγία και η Σύμβαση του Άαρχους κατοχυρώνουν το δικαίωμα των ευρωπαίων πολιτών να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα και πληροφορίες που αφορούν την πραγματοποίηση επενδύσεων.

Ωστόσο, κατά παράβαση της οδηγίας αυτής ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κατ’ εντολή προφανώς του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Μηταράκη ζήτησε την ανάκληση της απόφασης της εισαγγελίας, για να μην διατεθούν τα έγγραφα που δικαιούνται οι πολίτες για την προσφυγή τους, λόγω του επιχειρηματικού απορρήτου!

Στο όνομα του βιομηχανικού απορρήτου λοιπόν και των επιχειρηματικών συμφερόντων φαίνεται πως καταστρατηγείται κάθε έννοια της διαφάνειας που επικαλείται ακόμα και στον τίτλο του ο νόμος περι στρατηγικών επενδύσεων;

Aναστασία Γαλάνη – Άρτεμις Παραδείσου για το newpost.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook