Κρήτη | Μείον 65% η παραγωγή ελαιολάδου | Πολύ χαμηλά και στην υπόλοιπη χώρα

κρήτη-μείον-65-η-παραγωγή-ελαιολάδου-πο-84792

ladiΗ παραγωγή φέτος στην Ελλάδα συμφωνά με πληροφορίες από όλη την χωρά, θα είναι αρκετά μειωμένη και εκτιμάται ότι θα πέσει αρκετά κάτω από -50% σε σχέση με τον πραγματικό μέσο όρο της. Ωστόσο οι εκτιμήσεις που δίδοντα τώρα από το ΥΠΑΑΤ στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου την ανεβάζουν σε 230χ.τ. δηλαδή μειωμένη μονό κατά -30% σε σχέση με τον μ.ο. των 320 χ.τ. που αντιστοιχεί στις, άγνωστο γιατί, πάντοτε διογκωμένες εκτιμήσεις του.

Αντίθετα, συμφωνά με τις εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων η παραγωγή της χωράς θα είναι φέτος πολύ χαμηλότερη και ζήτημα να φθίση συνολικά τους 120 χ.τ. αφού στις κυρίες ελαιοκομικές περιοχές, όπως στην Κρήτη, εκτιμάται μείωση -65% και παραγωγή 35χ.τ., στην Λακωνία μείωση -35% και παραγωγή 20 χ.τ. , στην Λέσβο μείωση 50% και παραγωγή 8χτ ενώ αρκετά μειωμένη αναφέρεται και στην Χαλκιδική και τα Δωδεκάνησα

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι προβλέψεις που ανακοινώθηκαν στις 08/11/2013 απο το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου φέρουν την παγκόσμια παράγωγη αρκετά αυξημένη σε σχέση με πέρυσι που ηταν αρκετά χαμηλή λόγω της μειωμένης παραγωγής της Ισπανίας αφού την εκτιμούν σε 3,2 εκ. τόνους έναντι 2,7 εκ. τ. της περσινής.

Με βάση τα στοιχεία αυτά αυξημένη παραγωγή θα έχουν φέτος σε σχέση με πέρυσι η Ισπανία , Ιταλία, Πορτογαλία και Μαρόκο, ενώ μειωμένη παραγωγή θα έχουν η Τυνησία (-4%), η Τουρκία και η Ελλάδα (-30%).

 

 

Πηγή : sedik.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook