Και τώρα Eurogroup …

και-τώρα-eurogroup-3571

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν την προσεχή Τετάρτη τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup. «Η διεξαγωγή της τηλεδιάσκεψης την 31η Οκτωβρίου επιβεβαιώνεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Παράλληλα, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, η ευρωζώνη εξετάζει τη χορήγηση διετούς παράτασης στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι «προς το παρόν δεν έχουν προγραμματιστεί άλλες συνεδριάσεις».

Κατά την τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει το έδαφος για να ληφθούν αποφάσεις. Σύμφωνα με αρκετές ευρωπαϊκές πηγές, όλα θα εξαρτηθούν από την συνεδρίαση του Euro Working Group τη Δευτέρα.

«Θα πρέπει τότε να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα», επιβεβαίωσε μια από τις πηγές αυτές.

Στόχος των συμμετεχόντων στην συνεδρίαση του Euro Working Group τη Δευτέρα είναι να δουν αν υπάρχουν οι συνθήκες για την καταβολή άμεσα της βοήθειας στην Ελλάδα και να σκεφτούν τα μέσα για να χορηγηθεί στην Αθήνα μια παράταση δύο ετών προκειμένου να φέρει εις πέρας τη δημοσιονομική της προσαρμογή.

«Η συζήτηση επικεντρώνεται στην παράταση της διορίας, αλλά το πρώτο στάδιο είναι η επιβεβαίωση από την τρόικα ότι η δόση της βοήθειας μπορεί να καταβληθεί», υπογράμμισε μια ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή.

Εν τω μεταξύ, η ευρωζώνη φέρεται να εξετάζει τη χορήγηση διετούς παράτασης στην Ελλάδα.

Κι αυτό, προκειμένου να φέρει εις πέρας τη δημοσιονομική της προσαρμογή, η οποία θα είχε κόστος μεταξύ 20 και 30 δισ. ευρώ.

«Σκέφτονται για την παράταση, αλλά θα πρέπει να διευκρινιστεί το κόστος και η χρηματοδότηση» δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την επομένη της προπαρασκευαστικής συνόδου εργασίας της ευρωζώνης για την Ελλάδα.

Το κόστος στη χρηματοδότηση θα βρίσκεται κάπου «μεταξύ των 20 και των 30 δισεκατομμυρίων», σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται.

«Αυτό σημαίνει ένα νέο κόστος και νέα πολιτικά προβλήματα. Αλλά τα 20 δισεκατομμύρια, όταν υπάρχει άνοδος, δεν είναι κάτι το καταστροφικό, ακόμη κι αν είναι πολιτικά δύσκολο» πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη αυτού του κόστους, μέσω μιας μείωσης των επιτοκίων με τα οποία δανείζουν την Ελλάδα, η ίδια πηγή σημείωσε ότι αυτό θα ήταν δύσκολο να γίνει επειδή «θα έπρεπε να μειωθούν τα επιτόκια για όλες τις χώρες που τελούν υπό κάποιο πρόγραμμα» οικονομικής βοήθειας.

«Αυτό που επείγει είναι η αποδέσμευση της δόσης της βοήθειας, τουλάχιστον ενός μέρους, για να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών» στην Ελλάδα, σημείωσε η ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή, αναφερόμενη στη δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναμένει να πάρει η χώρα.

Πηγή: Τα Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook