Ηράκλειο | Τα Μάταλα και τα παιδιά των λουλουδιών γίνονται ντοκιμαντέρ | Photos

ηράκλειο-τα-μάταλα-και-τα-παιδιά-των-λ-101617

matala1Έτοιμο είναι το ντοκιμαντέρ «Hippie-Hippie Matala! Matala!», σε σκηνοθεσία Γιώργου Βαρελά και σενάριο Μαρίας Κουφοπούλου, που αναφέρεται στον μύθο των Ματάλων, γνωστό ως «άντρο» των «παιδιών των λουλουδιών» στις δεκαετίες του ‘60 και του ’70.

Η ταινία συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αλλά και σε μία πληθώρα διακεκριμένων Φεστιβάλ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

matala2«Ο τίτλος προέκυψε από μια διήγηση της Τζόνι Μίτσελ -της φολκ τραγουδίστριας – θρύλου της εποχής. Όταν ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα -περί το 1969, επί χούντας- κάποιοι στην Αθήνα εντυπωσιάστηκαν από τα ρούχα, το κούρεμα, την εικόνα της Μίτσελ και φώναζαν σ΄ αυτή και την παρέα της «Hippie-Hippie Matala! Matala!»», εξηγεί μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαρία Κουφοπούλου. Αργότερα, το 1971, η Μίτσελ έγραψε το τραγούδι «Carey» με αναφορές στη «σκόνη από την Αφρική που φτάνει στις παραλίες της Κρήτης», όπου είχε ζήσει.

Ο μύθος για τα Μάταλα όμως ξεκινά πολύ πριν την εμφάνιση των χίπις, από την αρχαιότητα και τις λαξευμένες στα βράχια σπηλιές, απ’ τα κύματα του λιβυκού πελάγους που τις «ραπίζουν», από τον αέρα των συνόρων δύο ηπείρων που τα «φυσούσε», από την «Αφρική απέναντι».

Στις δεκαετίες του ‘60 και του ’70, οι σπηλιές φιλοξένησαν τα παιδιά απ’ όλο τον κόσμο που δεν ήθελαν εμπλοκή στον πόλεμο του Βιετνάμ, που δεν ήθελαν εμπλοκή στη χούντα της Ελλάδας, που προτιμούσαν τα χρώματα και τα λουλούδια.

matala3Δεκάδες χίπις, κάτοικοι της Κρήτης, 70 και πλέον χρόνων σήμερα, καταθέτουν στο ντοκιμαντέρ τις μνήμες από μια εποχή που έζησαν ανέμελα καθώς και τον διαχωρισμό και την κατηγοριοποίηση των χίπις της εποχής –σε ταξιδευτές, σε ανθρώπους των δρόμων και σε απατεώνες συνεχιστές όταν το «κίνημα» άρχιζε να εκφυλίζεται.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν ο Δημήτρης Πουλικάκος (έζησε στα Μάταλα από τον Απρίλιο του 1967 που ξέσπασε το πραξικόπημα στην Ελλάδα ως το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς), οι Γερμανοί Αρν και Έλμαρ, οι Αγγλίδες αδελφές Σίρλεϊ και Παμ, η Αμερικανίδα Μπέτσι και η Βρετανίδα Λιζ, η γιαγιά Αλεξάνδρα, η ιδιοκτήτρια του περιπτέρου των Ματάλων Κατερίνα, ο ιδιοκτήτης του θρυλικού «Mermaid cafe» Στέλιος, που τώρα ζει στην Καλιφόρνια, ο Βαγγέλης από το «ΔΕΛΦΙΝΙ» και ο Γιώργης, ο φτωχός Ματαλιώτης ψαράς και φίλος της Τζόνι Μίτσελ.

Η αφήγησή τους επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν στη σχέση μεταξύ ντόπιων και χίπηδων, τον πόλεμο στο Βιετνάμ και τη χούντα στην Ελλάδα, τα ναρκωτικά και το ελεύθερο σεξ, τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, του διεθνούς και ελληνικού Τύπου, καθώς και στη φυσιογνωμία του κινήματος των χίπις που «ξέφτισε» στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν οι χίπις εκδιώχθηκαν με πρωτοβουλία της εκκλησίας και τη βοήθεια της χωροφυλακής. Φημολογείται δε, ότι όλα άρχισαν μετά από την εντολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Χούντας Στυλιανού Παττακού ως αντεκδίκηση, καθώς γόνος υπουργικού στελέχους και φίλου του είχε καταφύγει στα Μάταλα όπου έζησε με την αγαπημένη του την οποία είχε προηγουμένως… κλέψει.

Πηγή: creteplus

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook