Γιατί η κυβέρνηση συζητά να γίνουν δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο 2015;

γιατί-η-κυβέρνηση-συζητά-να-γίνουν-δημ-29015

kalpi«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό βάζει η αποκάλυψη της Real News την περασμένη Κυριακή ότι ο Αντώνης Σαμαράς εξετάζει το ενδεχόμενο αναβολής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών από τον Ιούνιο του 2014 στον Οκτώβριο του 2015.

Πέραν των νυν δημάρχων και περιφερειαρχών, που στην πλειοψηφία τους υποστηρίζουν μια τέτοια εξέλιξη, υπάρχουν σφοδρές αντιρρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από στελέχη των κομμάτων της συγκυβέρνησης που φιλοδοξούν να διεκδικήσουν οι ίδιοι τα αξιώματα. Ο Νικήτας Κακλαμάνης, μάλιστα, κατέθεσε χθες σχετική ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η ηγεσία της ΝΔ συζητά το ενδεχόμενο να υιοθετήσει πενταετία (αντί για τρισήμισυ χρόνια που προβλέπει ο νόμος Ραγκούση με βάση τον οποίο και ψηφίσαμε), πράξη που εκλαμβάνεται ως «ρουσφέτι» στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο και ήταν το μεγάλο κερδισμένο στις περασμένες δημοτικές περιφερειακές εκλογές.

Για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει εννιά από τις δεκατρείς περιφέρειες, πολλούς μεγάλους δήμους-και Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ.

Μια πρώτη εξήγηση είναι ότι η Συγγρού φοβάται την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αντιμνημονιακών δυνάμεων, οι οποίες ενδέχεται -για πρώτη φορά στην ιστορία- να κερδίσουν (ίσως και αρκετές) περιφέρειες, ακόμα δε και μεγάλους δήμους. Έτσι προτιμά τους «πράσινους» δημάρχους, που-εν τέλει-το κόμμα τους συγκυβερνά.

Εξάλλου μια ήττα στις δημοτικές δημιουργεί άλλο κλίμα αν οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν αργότερα, ενώ εκ των πραγμάτων θα διχάσουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και θα δημιουργήσουν διλήμματα στο δεύτερο γύρο.

Και βεβαίως, πολύ δύσκολα θα υιοθετηθούν προτάσεις για… κοινή κάθοδο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ στις δημοτικές, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε «προοίμιον… ενοποίησης» των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά.

Πηγή:real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook