Βόμβα !!! «Φρένο» από το ΣτΕ στην ανέγερση Κέντρου Υγείας στο παλιό νοσοκομείο Χανίων

βόμβα-φρένο-από-το-στε-στην-ανέγερσ-10418

Παράνομο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που προβλέπει την ανέγερση Κέντρου Υγείας και παιδικού σταθμού στο χώρο τού πρώην Νομαρχιακού Νοσοκομείου Χανίων, το οποίο πρόκειται να κατεδαφιστεί.

Ειδικότερα, κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε’ τμήμα τού Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου τής Δημοτικής Ενότητας Χανίων, του δήμου Χανίων, στο χώρο τού πρώην Νομαρχιακού Νοσοκομείου Χανίων και τον καθορισμό των όρων και περιορισμών δόμησης, καθώς και την επιβολή προκηπίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος, το παλαιό νοσοκομείο των Χανίων, που περικλείεται από τις οδούς Σ. Δραγούμη, Δ. Βερναδάκη, Αθ. Σκληρού και Ι.Καποδιστρίου, βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή, σε οικοδομικό τετράγωνο 9.281 τ.μ., εντός πυκνοδομημένου τμήματος τής πόλης των Χανίων και καλύπτεται από κτίρια, συνολικού εμβαδού 8.770 τ.μ.

Το παλαιό νοσοκομείο Χανίων προβλέπεται να κατεδαφιστεί, ενώ ήδη έχει εκδοθεί η σχετική άδεια κατεδάφισης. Στη θέση του προγραμματίζεται να ανεγερθεί «Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου» και μελλοντικά προβλέπεται να κατασκευαστεί παιδικός σταθμός για περίπου 20 βρέφη, 30 νήπια και 10 ΑμΕΑ.

Η κατασκευή του Κέντρου Υγείας έχει προταθεί να χρηματοδοτηθεί από τα κονδύλια του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 – 2013.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας στην υπ’ αριθμ. 207/2012 γνωμοδότηση τού Ε’ τμήματος (πρόεδρος, η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου και εισηγητής ο πάρεδρος Χρ. Λιάκουρας), ερμηνεύοντας το άρθρο 24 του Συντάγματος, υπογραμμίζει ότι οι νέες οικοδομικές ρυθμίσεις «δεν μπορεί κατ’ αρχήν να είναι η επιδείνωση του υφισταμένου οικιστικού περιβάλλοντος και, ιδίως, η μείωση των ελεύθερων χώρων ή η αύξηση του ποσοστού κάλυψης, του συντελεστή δόμησης και του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους, ουσιωδών δηλαδή στοιχείων του πολεοδομικού σχεδιασμού, που συνεπάγονται αύξηση της οικιστικής πυκνότητας των οικείων περιοχών και, κατ’ επέκταση, επιδείνωση των όρων διαβίωσης των κατοίκων τους».

Κατόπιν αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας, επισημαίνουν ότι το σχέδιο διατάγματος δεν είναι νόμιμο, κατά το σκέλος εκείνο που προβλέπει για την ανέγερση του Κέντρου Υγείας συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο του 0,25, κάλυψη πλέον του 15% και ύψος που υπερβαίνει ένα διώροφο κτίριο.

Και αυτό, γιατί η κατασκευή του Κέντρου Υγείας με τους επίμαχους όρους (συντελεστή δόμησης, κ.λπ.) επιδεινώνει την οικιστική φυσιογνωμία της περιοχής, καθώς οι προβλεπόμενοι όροι δόμησης είναι υπέρτεροι των ισχυόντων στο επίμαχο οικοδομικό τετράγωνο.

Καμία δε σημασία -προσθέτουν οι δικαστές- δεν έχει, εάν το παλαιό Νοσοκομείο Χανίων συνολικής έκτασης 1.889 τ.μ., ανεγέρθη παράνομα, χωρίς οικοδομική άδεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook