Βλέπει κόσμο ο Σαμαράς …

βλέπει-κόσμο-ο-σαμαράς-6247

Νέο γύρο επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους τους ξεκινάει ο Πρωθυπουργός προκειμένου τα κοινοβούλια να εγκρίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα την διετή επιμήκυνση για την αποπληρωμή του προγράμματος.

Μετά τις σημαντικές επαφές που είχε στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρος της Κομισιόν και το Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός την Πέμπτη θα μεταβεί στην Μάλτα για να πάρει μέρος σε εκδήλωση του ΕΛΚ στην οποία είναι προσκεκλημένοι και αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί μία ακόμα ευρωπαϊκή εκδήλωση – όπως ακριβώς έπραξε και στις Βρυξέλλες – με στόχο να έχει και ιδίαν συναντήσεις με ομολόγους τους για να τους θέσει το ελληνικό πρόβλημα αλλά και να τους κινδύνους που υπάρχουν αν η χώρα μας δεν πάρει άμεσα την δόση.

Ο Πρωθυπουργός επέστρεψε χθες μετά τα μεσάνυχτα στην Αθήνα «περισσότερο αισιόδοξος» όπως είπε ο ίδιος στις δηλώσεις του. Τόσο ο Ζ. Μπαρόζο όσο και Χ.Β Ρομπάϊ στις συναντήσεις που είχαν με τον Αντώνη Σαμαρά μίλησαν με πολύ θετικά λόγια για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και για τις δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις που έλαβε το ελληνικό κοινοβούλιο με την υπερψήφιση των μέτρων και των προϋπολογισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο ήταν καθησυχαστικοί όσον αφορά την εκταμίευση της δόσης. «Πιστεύουμε ότι στην συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Νοεμβρίου θα έχει εξευρεθεί οριστική λύση» φέρεται να είπαν στον Πρωθυπουργό, ο οποίος ανέβηκε να πάρει συγκεκριμένες απαντήσεις τις οποίες συνεργάτες του τονίζουν πως έλαβε.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία καθώς εκτιμούν πως η εκταμίευση θα γίνει μέσα στον Δεκέμβριο και το ποσό το οποίο θα εκταμιευτεί θα είναι σαφώς μεγαλύτερο από τα 31 δισ. ευρώ κάτι που ανέφερε στην δήλωση του και ο Πρωθυπουργός. «Είμαστε βέβαιοι ότι η Ελλάδα θα πάρει περισσότερα από όσα προγραμματιζόταν αρχικά» είπε χαρακτηριστικά. Η Γερμανική εφημερίδα bild ανέφερε πως τα χρήματα που θα πάρει η Ελλάδα θα φτάσουν τα 44 δισ. ευρώ, αλλά το ποσό αυτό δεν επιβεβαιώνεται από καμία πλευρά.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Εντός της ημέρας ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επικοινωνήσει με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στις Βρυξέλλες. Το ίδιο αναμένεται να πράξει και ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος συμμετείχε στην συνεδρίαση του Eurogroup. Δεν αποκλείεται ο Αντώνης Σαμαράς να ζητήσει την συνδρομή του Ευάγγελου Βενιζέλου όσον αφορά την πλευρά των ευρωπαίων σοσιαλιστών για την άμεση ψήφιση του προγράμματος της επιμήκυνσης από τα κοινοβούλια.

Ξεπεράστηκε το θέμα του λογαριασμού.

Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε πως «ξεπεράστηκε το θέμα του εξωτερικού λογαριασμού» – δηλαδή ενδεχόμενου ειδικού λογαριασμού με εξωτερική διαχείριση, χωρίς πάντως να διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο ξεπεράστηκε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook