Από σήμερα αρχίζει η επαναγορά ομολόγων

από-σήμερα-αρχίζει-η-επαναγορά-ομολόγ-11152

Ξεκινά από σήμερα από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ η προσπάθεια επαναγοράς των 30 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 62,5 δισ. ευρώ του δημοσίου χρέους που βρίσκεται ακόμη στην αγορά, η οποία αντιμετωπίζει πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα εντός και εκτός Ελλάδας σχετικά με το ποιος και με ποιους όρους θα ενταχθεί στη διαδικασία.

Με δεδομένο ότι η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στα ασφυκτικά στενά χρονικά περιθώρια (σε λιγότερο από 15 ημέρες) είναι δεδομένο ότι οι υποψήφιοι προς συμμετοχή, δηλαδή οι τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα Hedge Funds, θα πιέσουν για ένα «κατώφλι» επαναγοράς ψηλότερο από τα 28,5 λεπτά στο ευρώ [EUR=X] που θέτει η απόφαση της προπερασμένης Τρίτης, θέτοντας ως τιμή επαναγοράς των ελληνικών τίτλων αυτή στην οποία διαπραγματεύονταν έως και τις 23 Νοεμβρίου.

Η διαδικασία του βιβλίου προσφορών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και την Παρασκευή 7 του μήνα, ώστε να γίνουν γνωστός ο αριθμός αυτών που θα συμμετάσχουν και η μέση τιμή στην οποία είναι δυνατό να αγοραστούν οι τίτλοι του Δημοσίου. Με τα δεδομένα του βιβλίου προσφορών από τον ΟΔΔΗΧ, το ελληνικό Δημόσιο θα προσέλθει στο Eurogroup της 10ης Δεκεμβρίου, οπότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Σε καθαρά τυπική βάση, αν το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωομάδας εγκρίνει τη μέση τιμή, αλλά και τη συνολική προσφορά, η επαναγορά θα προχωρήσει κανονικά.

Αν η μέση τιμή διαμορφωθεί οριακά πάνω από την τιμή που έκλεισαν τα ελληνικά ομόλογα στις 23 Νοεμβρίου, όπως ορίζεται από την απόφαση του Eurogroup, τότε είναι πιθανό η διαδικασία του βιβλίου προσφορών να διαρκέσει για 2-3 ημέρες ακόμη, ώστε να υπάρξουν και νέες χαμηλότερες προσφορές.

Δεδομένο είναι ότι μια τιμή σημαντικά υψηλότερη από τα 28,5 λεπτά στο ευρώ δεν θα γίνει εύκολα αποδεκτή. Και αυτό γιατί δεν θέλει κανείς να δώσει το μήνυμα στις αγορές ότι η επαναγορά ομολόγων θα είναι μια εξόχως επικερδής υπόθεση για όποιον συμμετάσχει σε αυτή. Γι’ αυτό το λόγο οι εγγραφές που θα γίνουν στο βιβλίο προσφορών, με τιμή σημαντικά υψηλότερη από τη μέση τιμή που θα ορίσει το Eurogroup, δεν θα γίνουν αποδεκτές και οι κάτοχοί τους δεν θα έχουν πια την εγγύηση αποζημίωσής τους.

Η άτυπη αυτή συνθήκη έχει ήδη τεθεί από τους εταίρους διότι, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχουν πληροφορίες ότι πολλά κερδοσκοπικά κεφάλαια θα πιέσουν για τιμή μέχρι και 40 λεπτά στο ευρώ, προσδοκώντας κέρδος ακόμη και 100% σε σχέση με την τιμή αγοράς των ελληνικών ομολόγων, που ήταν στα 20-22 λεπτά στο ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, από το υπουργείο Οικονομικών εκφράζεται η αισιοδοξία ότι η όλη επιχείρηση θα έχει αίσιο τέλος και ότι η δόση θα έρθει στην ώρα της, αν βέβαια παρακαμφθούν και όλα τα προβλήματα που αφορούν στη συμμετοχή ασφαλιστικών ταμείων και τραπεζών.

Διαβεβαίωση για τα Ταμεία

Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία και το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στο δεύτερο κούρεμα των ομολόγων, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ξεκαθάρισε δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Παρ’ όλα αυτά, πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι το θέμα θα εξεταστεί ξεχωριστά σε κάθε Ταμείο, ανάλογα αν αυτό επιχορηγείται ή όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν σήμερα στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου συνολικής αξίας 14 δισ. ευρώ, από τα οποία 8 δισ. ευρώ στον ειδικό λογαριασμό που διατηρεί η Τράπεζα της Ελλάδας. Η ΤτΕ διαμηνύει ότι σε αυτή την επαναγορά δεν θα προβεί σε κανένα μονομερές κούρεμα των ομολόγων των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων. Σε επίπεδο Ταμείων και ειδικά των μεγαλύτερων που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό, φαίνεται ότι προέχει η μηνιαία κάλυψη των συντάξεων και λιγότερο η διατήρηση των αποθεματικών.

Ειδικότερα, τα μεγάλα ελληνικά Ταμεία με πρώτο το ΙΚΑ εκτιμούν ότι προέχει η μηναία κάλυψη των συντάξεων, η οποία βρίσκεται σε συνάρτηση με τη ρευστότητα του κράτους και κατ’ επέκταση με την επιχορήγησή τους από τον προϋπολογισμό και όχι από τα αποθεματικά τους.

Σίγουρα, πάντως, όλα τα Ταμεία δεν βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Το ΕΤΑΠ ΜΜΕ καλύπτει με την πρόσοδο των 12 δισ. που έχει από τα νέα ομόλογα του Δημοσίου μέρος από τις ετήσιες συντάξεις. Συνεπώς το Ταμείο θα είναι εκτός διαδικασίας, όπως και πολλά άλλα που έχουν ανάλογο πρόβλημα κάλυψης των συντάξεων. Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται ότι κινείται και το ταμείο ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων (ΕΤΑΑ).

Πηγή: naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook