Χανιά | Χώρος Μνήμης Ολοκαυτώματος της Κανδάνου | Υπέγραψε την σχετική πρόταση ο Αρναουτάκης

χανιά-χώρος-μνήμης-ολοκαυτώματος-της-744424

Ενέκρινε και υπέγραψε την πρόταση του Δήμου Καντάνου-Σελίνου προϋπολογισμού 378.200,00€ για τη Δημιουργία Χώρου Μνήμης Ολοκαυτώματος Καντάνου, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, μετά από συνάντηση που είχε με την Δήμαρχο Κανδάνου Σελίνου κ. Αντώνη Περράκη.

Η πρόταση αυτή αφορά το κτήριο ιδιοκτησίας Δήμου Καντάνου, τμήμα του οποίου στεγάζει σήμερα την συλλογή από ενθυμήματα και αντικείμενα λαογραφικού και ιστορικού ενδιαφέροντος και βρίσκεται στον ιστορικό οικισμό της Καντάνου.

Οι τρεις συνεχόμενες αίθουσες στις οποίες φιλοξενείται σήμερα η πρόχειρη έκθεση της συλλογής θα διαμορφωθούν σε ένα ενιαίο λειτουργικά εκθεσιακό χώρο που θα φιλοξενήσει μόνιμη έκθεση και υποδομές για την ανάδειξη και προβολή του Ολοκαυτώματος της Καντάνου. Παράλληλα στο αμφιθέατρο θα τοποθετηθεί ο αναγκαίος εξοπλισμός για τις ανάγκες ανάδειξης – προβολής των γεγονότων που σχετίζονται με το Ολοκαύτωμα. Η πρόσβαση στον χώρο της έκθεσης θα πραγματοποιείται μέσω υφιστάμενου κλιμακοστασίου και ανελκυστήρα που πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις και προδιαγραφές για ΑΜΕΑ. Η παρούσα πρόταση αφορά συνοπτικά τα παρακάτω: α) στην προσαρμογή του χώρου και την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, β) στην προμήθεια των απαραίτητων προθηκών και στοιχείων έκθεσης ενθυμημάτων και λαογραφικού υλικού και γ) σε υπηρεσίες προβολής με την δημιουργία έντυπου υλικού και ψηφιακών εφαρμογών προβολής των ιστορικών γεγονότων του ολοκαυτώματος της Καντάνου. Ειδικότερα θα δημιουργηθούν οι κάτωθι αναπαραστάσεις – παρεμβάσεις:

Α) Στην πρώτη αίθουσα δεξιά θα τοποθετηθεί ο πάγκος υποδοχής με το ενημερωτικό έντυπο υλικό. Επίσης θα διαμορφωθεί η θεματική έκθεση με το υλικό που αναφέρεται στην ιστορία της περιοχής της Καντάνου.

Β) Στην 2η κεντρική αίθουσα θα υπάρχουν τα εκθέματα που αφορούν στην περίοδο του 2ου παγκοσμίου πολέμου, της Μάχης της Κρήτης, της Γερμανικής κατοχής και στο ιστορικό γεγονός του ολοκαυτώματος της Καντάνου. Θα δημιουργηθεί έκθεση αντικειμένων και πληροφοριών και θα γίνεται προβολή γεγονότων μέσω διοράματος και ψηφιακών αναπαραστάσεων.

Στην 3η αίθουσα θα υπάρχουν ευρήματα διαφόρων τύπων και θεματικών Γενικού ενδιαφέροντος που θα αφορά στην καθημερινή ζωή των κατοίκων κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Εδώ θα υλοποιηθεί η εφαρμογή «Η ιστορία πίσω από τα αντικείμενα» και θα γίνει αναπαράσταση ενός τυπικού αγροτικού σπιτιού πριν τον πόλεμο σε μορφή διοράματος με ψηφιακές αναπαραστάσεις και με τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας  Τέλος θα γίνει προμήθεια του αναγκαίου Εξοπλισμού που θα τοποθετηθεί στο αμφιθέατρο του κτιρίου για την υποστήριξη της λειτουργίας του χώρου με σχετικές εκπαιδευτικές προβολές και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τέλος, έγινε αποδεκτό το αίτημα για την ανακατασκευή της σκεπής του Γυμναστηρίου του Γυμνασίου – ΕΠΑΛ Καντάνου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υγρασίας στο κτίριο. Η επισκευή θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 70.000 € που απαιτείται για την επισκευή.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook