Χανιά | Να μετατραπεί σε Τέλος Διανυκτέρευσης ο Φόρος Διαμονής ζητά ο Δήμος Πλατανιά

χανιά-να-μετατραπεί-σε-τέλος-διανυκτέ-713297

Με αφορμή τις σφοδρές αντιδράσεις, τις οποίες προκάλεσε στους θεσμικούς εκπροσώπους και στους επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού κλάδου και του τουρισμού γενικότερα, η εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 53 του Ν. 4389/2016 (ΦΕΚ 94/Α/27-5-2016) περί καθιέρωσης από 1/01/2018 υπέρ του Δημοσίου του φόρου με την ονομασία «Φόρος Διαμονής», το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά κατά την Τακτική του Συνεδρίαση στις 3/07/2018, με ομοφωνία των παρόντων μελών του (σχετ. η με αριθμ. 197/2018 Απόφασης Δ.Σ.), αποδέχθηκε σχετική πρόταση του Δημάρχου Πλατανιά κ. Ιωάννη Μαλανδράκη, η οποία έχει ως ακολούθως:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά αιτείται από την Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία, τη μετατροπή του Φόρου Διαμονής του ν. 4389/2016 σε Τέλος Διανυκτέρευσης, το οποίο θα αποδίδεται στους πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α. της χώρας σε ετήσια βάση, με δεδομένο ότι οι Δήμοι έχουν την κύρια ευθύνη για μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία του τομέα του τουρισμού σε τοπικό επίπεδο (καθαριότητα, συντήρηση υποδομών, τουριστική προβολή, κ.λπ.) ενώ ταυτόχρονα είναι αυτοί που δέχονται την «όχληση» από τις δραστηριότητές  του.

Το εν λόγω τέλος, να αποδίδεται σε ειδικό κωδικό του Δημοτικού προϋπολογισμού με τίτλο «Τέλος Τουρισμού» και να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 25 παρ. 14 του Ν. 1828/1989. Κατά τον τρόπο αυτό, το αναφερόμενο τέλος θα διατίθεται για την κάλυψη δαπανών τουριστικών υπηρεσιών, έργων και υποδομών στην περιοχή έκαστου Δήμου, που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών της.

Επίσης, ποσοστό του ως άνω τέλους διανυκτέρευσης, θα δύναται να αναδιανέμεται σύμφωνα με τη μεθοδολογία που ακολουθείται  για το Τ.Α.Π., καθώς με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί η συμμετοχήαπό την είσπραξη του Τέλους – σε όλους τους Δήμους της χώρας».

Το παρόν να δημοσιευθεί στον Τοπικό Τύπο και να αποσταλεί στους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών & Τουρισμού, στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στην Ένωση Ξενοδόχων Χανίων, στην ΚΕΔΕ, στην Ο.Ε.της ΚΕΔΕ,  στην ΠΕΔ Κρήτης, στο ΕΒΕΧ Χανίων και στους βουλευτές του νομού.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook