Χανιά | Μαζικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο και πορεία στην Βάση της Σούδας | Photos

Μαζική παγκρήτια αντιπολεμική κινητοποίηση στη Βάση της Σούδας, πραγματοποιήθηκε και φέτος στα Χανιά, στο πλαίσιο της πανελλαδικής ημέρας αντιιμπεριαλιστικής δράσης.

Λίγο πριν τις 3, το συλλαλητήριο κατέληξε στον Μουζουρά, έξω από την πύλη της Βάσης, αφού ξεκίνησε από το κέντρο της πόλης νωρίτερα. Στο σημείο μάλιστα οι διαμαρτυρόμενοι έστησαν πανό και συρματοπλέγματα μπροστά στην είσοδο, ενώ έκαψαν τις σημαίες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε  το μεσημέρι από την πλατεία Δημοτικής Αγοράς των Χανίων, όπου μεγάλο πλήθος συγκεντρωμένων έστειλε μήνυμα για ειρήνη, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης της Κρήτης. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν δεκάδες σωματεία και σύλλογοι που συσπειρώνονται γύρω από το ΠΑΜΕ αλλά και φοιτητικοί σύλλογοι, πολιτικά κόμματα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ) η ΕΛΜΕ Χανίων και άλλοι.

Λίγο μετά τις 12:30 ξεκίνησε πορεία προς το λιμάνι, ενώ μέσω της οδού Δασκαλογιάννη  ο κόσμος επέστρεψε στην Αγορά απ’ όπου έγινε η αναχώρηση με λεωφορεία για την βάση της Σούδας. Οι διαδηλωτές έφτασαν λίγο πριν τις 3 στον Μουζουρά, έξω από την πύλη της αεροπορικής βάσης.

Τόσα χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες πολέμοι, τρομοκρατία” και “Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά – έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά” ήταν μεταξύ άλλων συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές οι οποίοι ζητούν κλείσιμο των αμερικανο-νατοϊκών βάσεων και απεμπλοκή της χώρα μας από κάθε πολεμική  – ιμπεριαλιστική δράση ΕΕ και ΝΑΤΟ.

“Χαιρετίζουμε την μαζική συμμετοχή του κόσμου” δήλωσε ο Μανώλης Παπαδομανωλάκης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων επισημαίνοντας πως “η όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών, η επίθεση στη Συρία και η συγκέντρωση τεράστιας δύναμης πυρός στην περιοχή ενισχύουν τον κίνδυνο για γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Από τη μεριά του ο Μανώλης Συντυχάκης βουλευτής Ηρακλείου ΚΚΕ διαπίστωσε την “ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης η οποία έχει δώσει γη και ύδωρ στους αμερικανούς ιμπεριαλιστές”.  “Ο λαός μας δεν πρέπει να υποκύψει. Δεν αποτελεί στοιχεία ομοψυχίας και εθνικής ενότητας, η υπεράσπιση των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών” τόνισε και κάλεσε τον λαό να διατρανώσει την αντίθεσή του στην Βάση της Σούδας και σε όλες τις Βάσεις που στήνονται σε όλη τη χώρα.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, Βασίλης Λιόντος, τόνισε την ανάγκη να γίνει η συγκρότηση ενός αντιπολεμικού κινήματος από τον κόσμο της εργασίας, τους συλλόγους και τα πρωτοβάθμια σωματεία: “Η απειλή του πολέμου είναι πάρα πολύ κοντά, την ζούμε καθημερινά.Το κεφάλαιο, οι Κυβερνήσεις και η ΕΕ δεν θα διτάσουν να μακελέψουν για ακόμα μια φορά τον κόσμο της εργασίας” ανέφερε και κάλεσε σε κοινή αντιπολεμική δράση όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους συλλόγους. 

zarpanews.gr

 

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά – έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά»

    Μα αφού οι αριστεροί δεν πιστεύουν στα σύνορα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ