Χανιά | Καθαρά Δευτέρα με την Καμήλα στην Κάινα

χανιά-καθαρά-δευτέρα-με-την-καμήλα-στη-217990

kamila coverΜε τις απαραίτητες «πινελιές» από τους Αποκορωνιώτες που τιμούν το έθιμο εδώ και αιώνες, η μουσουλμανική Καμήλα αναβίωσε και φέτος στην Κάινα, δίνοντας ξεχωριστό χαρακτήρα στον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας στο χωριό.

Νεολαία, εκατοντάδες επισκέπτες, καλό κρασί και πολύ κέφι, με «πρωταγωνίστρια» μια «καμήλα» με δύο καμπούρες.

kamila! kamila5 kamila4Η φετινή «Καμήλα» φτιάχτηκε από μια ξύλινη σκάλα, δύο κοφίνια που αποτελούν τις δύο καμπούρες της καμήλας, μία παλέτσα και το σκελετό του κεφαλιού ενός γαϊδάρου. Στον ουρανίσκο του κεφαλιού μπήκε ένα καρούλι για να ανοιγοκλείνει το στόμα του με το τράβηγμα ενός σχοινιού. Στα μάτια του, δύο μανταρίνια ζωγραφισμένα και ντύνεται με προβιές κουνελιών. Στην καμήλα «μπήκαν » τρεις άνθρωποι. Ένας κρατάει το κεφάλι στερεωμένο σε ένα ξύλο, και οι άλλοι δύο με τη βοήθεια των κοφινιών σχηματίζουν τις καμπούρες της.

kamila1 kamila kamila3

Η καμήλα ξεκίνησε τη βόλτα της από το ένα άκρο του χωριού και περνώντας από την πλατεία άρχισε τα πειράγματα με τον κόσμο τον κόσμο που είχε μαζευτεί εκεί. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού μασκαρεμένοι με πρωτότυπες στολές, φορώντας επάνω τους λέρια προβάτων και προβιές ζώων, ακολούθησαν την καμήλα ως το σημείο του ξεφαντώματος.Το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι αργά το απόγευμα, με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων, παραδοσιακά κρητικά εδέσματα και άφθονο κρασί.

zarpa.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook