Χανιά | Αντιδρούν έμποροι και καταστηματάρχες στον κανονισμό για τους κοινόχρηστους χώρους | Photos

χανιά-αντιδρούν-έμποροι-και-καταστημ-495091

«Υπέρ» του νέου κανονισμού κοινόχρηστων χώρων στον Δήμο Χανίων, τάχθηκε κατά πλειοψηφία το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας, στην χθεσινή του συνεδρίαση που έγινε παρουσία εκπροσώπων του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου.dimotiki_koinotita2Η συζήτηση για το θέμα έγινε σε κλίμα αρκετά τεταμένο, διήρκεσε σχεδόν δυόμιση ώρες ενώ δεν έλειψαν οι εντάσεις, με τους καταστηματάρχες μάλιστα να χειροκροτούν ειρωνικά μετά από τοποθετήσεις υπέρ του νέου κανονισμού.dimotiki_koinotita3Από την πλευρά τους, κατηγόρησαν την Δημοτική Αρχή πως στρέφεται ενάντια στην επιχειρηματικότητα και προειδοποίησαν πως, εάν ο κανονισμός εφαρμοστεί, πολλές οικογένειες θα βρεθούν στον δρόμο.dimotiki_koinotita4Στην αρχή της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας έκανε λόγο για μία «σημαντική και θαρραλέα παρέμβαση» που στόχο έχει να «σταματήσει τον κατήφορο που έχει πάρει η πόλη» στον τομέα της κατάληψης του δημόσιου χώρου. Εκτίμησε δε πως με τον νέο κανονισμό θα υπάρξει μια «αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του χώρου» που θα λειτουργήσει υπέρ της επιχειρηματικότητας.

Στη συνέχεια, οι μελετητές της τεχνικής υπηρεσίας, παρουσίασαν τα βασικά σημεία του κανονισμού, σύμφωνα με τον οποίο, δεν γίνονται παραχωρήσεις σε πεζοδρόμια με πλάτος κάτω των 3 μ καθώς το ελάχιστο παραχωρούμενο πλάτος είναι 1,2 μ. και το ελάχιστο πλάτος που πρέπει να μένει ελεύθερο για τους πεζούς, είναι 1,5 μ. Ακόμη, απαγορεύονται τα εμπορεύματα (μεταξύ άλλων) στις οδούς Κυδωνίας και Χάληδων ενώ άδειες για εμπορεύματα θα μπορούν να δίνονται σε πεζοδρόμια πλάτους 2,2 μ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελετητικής ομάδας, κ. Μυλωνά, ο νέος κανονισμός ενσωματώνει τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, τις υπάρχουσες κανονιστικές πράξεις, την βούληση και την φιλοσοφία της νυν Δημοτικής Αρχής, αλλά και τα συμπεράσματα από τις δεκάδες επιτόπιες επισκέψεις που οι ίδιοι οι μελετητές έκαναν σε όλη την πόλη, διάφορες ώρες και εποχές. «Συμπέρασμα; Μία πλήρης ποιοτική υποβάθμιση και ποσοτική συρρίκνωση του δημόσιου χώρου» τον όποιο, σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιοι αντιμετωπίζουν σαν να ήταν προσωπική τους περιουσία.dimotiki_koinotita5Αντιδράσεις

Τον λόγο πήραν ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ, Γιάννης Μαργαρώνης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως το θέμα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς «παίρνονται αποφάσεις για την επιχειρηματικότητα, για το πού θα μεταφερθούν οι πιάτσες, για το ύψος των ενοικίων» και κάλεσε τον Δήμο, πριν «τα βάλει» -όπως είπε- με τους επιχειρηματίες της Παλιάς Πόλης, να επιδιορθώσει τα πεζοδρόμια που έχουν πραγματικά μεγάλα προβλήματα (Αν. Γογονή, Μ. Μπότσαρη και αλλού).

Την  θέση του συλλόγου εστίασης για παραχώρηση μικρότερου πλάτους μικρότερου του ενός μέτρου, επανέλαβε η πρόεδρος, Άννα Σαματά, η οποία ζήτησε να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο όλες οι περιοχές του Δήμου και όσοι παρανομούν να ελέγχονται. Ωστόσο, από την πλευρά των μελετητών απαντήθηκε πως δεν είναι δυνατόν να δίνεται χώρος 60 ή 70 εκατοστών για τραπεζοκαθίσματα, επειδή εξ ορισμού είναι αδύνατον να τηρηθεί, άρα θα παραβιάζεται.

«Εάν μειώσετε τα τραπεζοκαθίσματα δεν θα βελτιωθεί η εικόνα του τοπίου, ούτε θα αναδείξετε το μνημείο» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των καταστηματαρχών της παλιάς πόλης, Σταύρος Μαρινάκης.

«Εμείς στην εστίαση χρησιμοποιούμε τοπικά προϊόντα, στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα, είμαστε Χανιώτες, ό,τι κερδίζουμε, το αφήνουμε εδώ» ανέφερε ο επιχειρηματίας Μιχάλης Ιωσηφίδης ενώ τον λόγο πήραν αρκετοί ακόμη επιχειρηματίες αλλά και εργαζόμενοι σε καταστήματα εστίασης.

Τη συμφωνία του Εμπορικού Συλλόγου με τον κανονισμό, μετέφερε ο πρόεδρος Νίκος Βουρλάκης, ζητώντας όμως να επιτρέπονται τα εμπορεύματα στην οδό Κυδωνίας.

Τέλος, οι παρατηρήσεις που έγιναν στην σημερινή συνεδρίαση καταγράφηκαν με τους μελετητές να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, κάποιες από αυτές να ενσωματωθούν στον κανονισμό.dimotiki_koinotita6

Δείτε ΕΔΩ το σχέδιο κανονισμού χρήσης κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Χανίων

zarpanews.gr

3 thoughts on “Χανιά | Αντιδρούν έμποροι και καταστηματάρχες στον κανονισμό για τους κοινόχρηστους χώρους | Photos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook