Χανιά | Αντίθετοι οι Δήμοι στη μεταφορά υπηρεσιών στην Αποκεντρωμένη

katalipsi_apokentromeni_kriti_aftodioikisiΟι Δήμοι Χανίων και Κισσάμου εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στην σχεδιαζόμενη μεταφορά υπηρεσιών, αρμοδιοτήτων και προσωπικού των ΟΤΑ, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης που εδρεύει στο Ηράκλειο.

Ο Δήμος Χανίων

Την αγανάκτηση του εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων με την υπ΄ αριθμ. 230 Απόφαση, που έλαβε στη συνεδρίαση της 12ης Μαρτίου 2014 για το προωθούμενο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Στο εν λόγω πολυνομοσχέδιο και συγκεκριμένα στο άρθρο 22 προβλέπεται η αυτοδίκαιη απόσπαση του προσωπικού, που υπηρετεί στα τμήματα Διοικητικού – Οικονομικού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στην Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ, δηλ. στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο Ηράκλειο.

Ειδικότερα, σε ψήφισμα, που εκδόθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά:

“Με έκπληξη και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε για τις κατεπείγουσες διαδικασίες με τις οποίες το Υπουργείο Εσωτερικών προωθεί πολυνομοσχέδιο με το οποίο επιφέρει σοβαρότατες ανατροπές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 22 προβλέπεται η αυτοδίκαιη απόσπαση του προσωπικού που υπηρετεί στα τμήματα Διοικητικού – Οικονομικού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στην Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ δηλ. στην  έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο Ηράκλειο.

Η ενέργεια αυτή οδηγεί στην έτι περαιτέρω αποψίλωση των Υπηρεσιών του Νομού με αποτέλεσμα την μη εξυπηρέτηση των ΟΤΑ και των Πολιτών που μέχρι σήμερα εξυπηρετούνταν άμεσα και αποτελεσματικά στα Χανιά.

Η μέχρι σήμερα εμπειρία από την εφαρμογή του “Καλλικράτη” για όσες αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης από τις τέως Δ/νσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απέδειξε ότι μόνο προβλήματα, χρονικές καθυστερήσεις και δυσχέρειες δημιούργησαν στην αποτελεσματική λειτουργία των ΟΤΑ.

Οι λύσεις βίαιων υποχρεωτικών αποσπάσεων υπαλλήλων, που υπηρετούν στους Νομούς θα είναι αλυσιτελής, καθόσον οι υπάλληλοι είναι ελάχιστοι και οι περισσότεροι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και εξαναγκάζονται σε παραίτηση.

Ο Δήμος μας αντιμετωπίζει πολλά, ποικίλα και επείγοντα προβλήματα στα οποία η αμεσότητα των ενεργειών του λειτουργούντος Τμήματος στα Χανιά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης βοήθησε  στην επίλυση τους.

Φοβούμαστε ότι η γραφειοκρατία που μας ταλανίζει, με τέτοιου είδους λύσεις, θα οδηγήσει στην πλήρη απραξία και απαξίωση των Δήμων και δεν πρόκειται να το αποδεχτούμε.

Στην ψηφιακή εποχή και στην πρόοδο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι αστείο το επιχείρημα ότι χρειάζεται η φυσική παρουσία υπαλλήλου σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο, όπου όλα σωρεύονται προς δυσχέρεια των χρηστών των υπηρεσιών.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα δαπανήθηκαν πόροι και μετεγκαταστάθηκε η υπηρεσία στα κτίρια του ΘΨΠΧ για καλύτερη εξυπηρέτηση των ΟΤΑ και των πολιτών.

Ζητούμε την απόσυρση ή καταψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης, η οποία όχι μόνο δεν υπηρετεί τις αρχές της Χρηστής Διοίκησης, αλλά οδηγεί σε οικογενειακή, ψυχολογική και οικονομική εξαθλίωση του υπηρετούντος προσωπικού, το οποίο θα αναγκαστεί σε μετακίνηση από τις εστίες του και εξουσιοδοτούμε τον Δήμαρχο για περαιτέρω ενέργειες και δη για ενημέρωση της ΚΕΔΕ και λήψης απόφασης στην κατεύθυνση της παρούσας, επιφυλασσόμενοι για περαιτέρω δυναμικές τους ενέργειες”.

Ο Δήμος Κισσάμου

“Μεγάλο πλήγμα για τους Δήμους της Π.Ε. Χανίων η επιχειρούμενη μεταφορά από τα Χανιά στο Ηράκλειο του Τμήματος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης», δήλωσε ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Γιώργος Μυλωνάκης.

 

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών προβλέπεται η μεταφορά από τα Χανιά στο Ηράκλειο της Υπηρεσίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, που έχει ως αρμοδιότητα τον έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είναι μια ακατανόητη απόφαση, η οποία, αν υλοποιηθεί, μόνο σοβαρά προβλήματα θα δημιουργήσει στη λειτουργία των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, οι οποίοι ήδη «παλεύουν» με την έντονη γραφειοκρατία και τη μεγάλη περικοπή θεσμοθετημένων πιστώσεων, στην προσπάθειά τους να διαδραματίσουν τον σημαντικό αναπτυξιακό και κοινωνικό τους ρόλο σε μια περίοδο βαθύτατης κρίσης.

Είναι γνωστό ότι ο αριθμός των αποφάσεων των Δήμων που ελέγχονται είναι πολύ μεγάλος. Σε πολλές περιπτώσεις οι αιρετοί είναι υποχρεωμένοι να επισκέπτονται τη συγκεκριμένη Υπηρεσία για να δίνουν αναγκαίες διευκρινίσεις – επεξηγήσεις ή ακόμη και πρόσθετα έγγραφα για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος μιας απόφασης προκειμένου στη συνέχεια να είναι δυνατή η υλοποίησή της.

Αν η Υπηρεσία μεταφερθεί στο Ηράκλειο, όλοι αντιλαμβάνονται ότι η ολοκλήρωση του ελέγχου των αποφάσεων θα καθυστερεί σημαντικά, η γραφειοκρατία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, η λειτουργία των Δήμων θα καταστεί προβληματική καθώς ειλημμένες αποφάσεις δεν θα είναι δυνατόν να υλοποιηθούν άμεσα και οι αιρετοί θα είναι αναγκασμένοι κάθε τρεις και λίγο να μεταβαίνουν στο Ηράκλειο, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και εργατοώρες.

Κατά συνέπεια, είναι απολύτως αναγκαίο να ανακληθεί αυτή η απόφαση, η υλοποίηση της οποίας θα δημιουργήσει κι ένα ακόμη σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα καθώς θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στη ζωή των υπαλλήλων της Υπηρεσίας, οι οποίοι μέχρι σήμερα καταβάλλουν μια αξιόλογη προσπάθεια για την όσο το δυνατόν πιο εύρυθμη και αποτελεσματική καθημερινή της λειτουργία».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ