Τραγικός απολογισμός: 45 νεκροί στις θάλασσες της Κρήτης το καλοκαίρι του 2016

τραγικός-απολογισμός-45-νεκροί-στις-θάλ-442035

Μεγάλη είναι η λίστα των πνιγμών και φέτος στην Κρήτη, με θύματα κυρίως αλλοδαπούς που ήρθαν για διακοπές στο νησί.

Συνολικά σε επίπεδο Κρήτης 45 άνθρωποι έχασαν στη ζωή τους στην θάλασσα, ηλικίας κυρίως άνω των 55 ετών.

Ειδικότερα, στο Ρέθυμνο, από την αρχή του έτους μέχρι και χθες ήταν εννιά οι άνθρωποι που πνίγηκαν στις παραλίες του βόρειου τμήματος του νομού, ενώ δεν σημειώθηκε κανένα περιστατικό στα νότια παράλια.

Τα θέμα των πνιγμών είναι σύνθετο και πολυπαραγοντικό. Όπως επισημαίνει για μια ακόμη φορά ο υπολιμενάρχης Ρεθύμνου Κώστας Καστρινάκης, η μεγάλη ηλικία σε συνδυασμό με παθολογικά προβλήματα, η κατανάλωση αλκοόλ ή φαγητού πριν τη βουτιά στη θάλασσα και το γεγονός ότι αγνοούνται σε πολλές περιπτώσεις οι οδηγίες των ναυαγοσωστών και οι άσχημες καιρικές συνθήκες, είναι οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν σε περιστατικά πνιγμών.

Αναλυτικά στο Ρέθυμνο, από τα δέκα περιστατικά τα 7 αφορούσαν αλλοδαπούς και τα 3 Έλληνες, οι 7 ήταν άντρες και οι 3 γυναίκες και τα 6 περιστατικά αφορούσαν ανθρώπους από 54 ετών μέχρι 87. Τα άλλα τρία θύματα ήταν ηλικίας από 39 έως 43. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχασαν τη ζωή τους μεσημεριανές ή απογευματινές ώρες.

Κάποιοι θάνατοι οφείλονται σε παθολογικά αίτια ή στο ότι λουόμενοι μεγάλης ηλικίας υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην κούραση. Πολλοί είναι επίσης και οι λουόμενοι που αψηφούν τις οδηγίες των ναυαγοσωστών και την κόκκινη σημαία που υψώνεται στην περίπτωση έντονων ανέμων και προειδοποιεί για την επικινδυνότητα της θάλασσας.

Σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα σε όλο το νησί, οι περισσότεροι κολυμπούσαν με κακές καιρικές συνθήκες και κυρίως μεσημεριανές έως απογευματινές ώρες.

Το μόνο θετικό είναι ότι υπάρχει μείωση των πνιγμών, όπως επίσης και το ότι η έγκαιρη παρέμβαση των ναυαγοσωστών, αλλά και ιδιωτών και λιμενικών έχουν σώσει πολλές ζωές που κινδύνευσαν.

Πηγή: goodnet.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook