Τι σημαίνει η άνοδος του ΦΠΑ για τον τουρισμό

τι-σημαίνει-η-άνοδος-του-φπα-για-τον-του-196406

tourismosΤον κώδωνα του κινδύνου χτύπησε ο ΣΕΤΕ για το ενδεχόμενο διπλασιασμού του ΦΠΑ της διαμονής από το 6,5% στο 13% στις τουριστικές περιοχές της χώρας, κάνοντας λόγο για ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Ernst & Young, επιβεβαιώνονται τα οικονομικά σενάρια του ΣΕΤΕ πως η συνολική επίπτωση στην εθνική οικονομία και την απασχόληση θα είναι καταστροφική.

Οι απώλειες σε πραγματικούς αριθμούς

Συγκεκριμένα, η συνολική αύξηση εσόδων ΦΠΑ θα ανέλθει έως τα 200 εκατ. ευρώ το 2015 και σε βάθος πενταετίας έως κατά μέγιστο τα 70 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι απώλειες του τουριστικού τομέα θα είναι πολύ μεγαλύτερες του κέρδους.

Για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου οι απώλειες του τουριστικού τομέα υπολογίζονται από 415 εκατ. ευρώ έως 680 εκατ. ευρώ, ενώ μακροπρόθεσμα η απώλεια φθάνει από 1 έως 1,7 δισ. ευρώ, επιφέροντας συνολική επίπτωση έως -1,4% του ΑΕΠ ή έως -3 δισ. ευρώ.

Πόσες θέσεις εργασίας αναμένεται να χαθούν

Όσον αφορά στις θέσεις απασχόλησης (μετρημένες σε ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης), οι απώλειες που θα προκύψουν είναι εξαιρετικά σημαντικές και υπολογίζονται από 18.500 έως 30.000 για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου, ενώ σε βάθος πενταετίας, από 44.000 έως 73.000 θέσεις.

Ποιες επιχειρήσεις και σε ποιες περιοχές θα πλήξει περισσότερο το μέτρο

Το συγκεκριμένο μέτρο θα πλήξει, ως επί το πλείστον, τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν, να αποδώσουν τις εισφορές τους, να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργήσει. Επίσης, θα πλήξει πολύ περισσότερο τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν βρίσκονται σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν μεγάλη τουριστική απήχηση, καθώς και τις επιχειρήσεις εκείνες που απευθύνονται στον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος, αν και έδειξε φέτος τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης, είναι δεδομένο ότι με την αύξηση του ΦΠΑ θα χάσει τη δυναμική του.

 

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook