Σχολείο της Κρήτης, υποψήφιο για διεθνές βραβείο!

Πρότυπος κομποστοποιητής έχει κατασκευαστεί στην αυλή του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου, ο οποίος ανακυκλώνει καθημερινά οργανικά απόβλητα. Φυτεύονται λαχανικά και μαζεύονται σπόροι, οι οποίοι δωρίζονται ενώ η πρωτοβουλία αυτή έχει οδηγήσει στην υποψηφιότητα του σχολείου ως πρότυπο σχολείο της UNESCO!

kom3Συντονιστής της προσπάθειας είναι ο καθηγητής Αγγλικής Γλώσσας Μανώλης Σησαμάκης. Δική του ιδέα ήταν η κατασκευή και λειτουργία του πρότυπου κομποστοποιητή στο σχολείο. Ο εφευρέτης Μανώλης Παπαδημητρόπουλος δέχτηκε με χαρά να παραχωρήσει την κατοχυρωμένη από τον ΟΒΙ (Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας) ευρεσιτεχνία του στο 1ο Γυμνάσιο, συμβάλλοντας κι αυτός με τη σειρά του στην ευαισθητοποίηση των έφηβων μαθητών.

kom1(Ο καθηγητής Μανώλης Σησαμάκης υπεύθυνος για το πρόγραμμα “οικοδράστες” του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου τονίζει στο ekriti πως η διαθεσιμότητα των παιδιών ήταν πολύ μεγάλη αφού για τις 30 θέσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον πάνω από 200 μαθητές).

Ανακυκλώνονται καθημερινά, οργανικά απόβλητα νοικοκυριών και εστιατορίων, τα κατακάθια από τον καφέ που χρησιμοποιούν καφετέριες, ακόμα και το γρασίδι που κουρεύεται κάθε τόσο από το Εθνικό Στάδιο του Αγίου Νικολάου. Στον ενάμιση χρόνο της λειτουργίας του, πάνω από 22 κυβικά υλικών, αντί να οδηγηθούν στα σκουπίδια, έχουν αξιοποιηθεί.

kom2Για τη χρήση του απαιτείται μόνο η προσθήκη οργανικών υλικών από τους μαθητές και τους λοιπούς χρήστες του και όχι αναδεύσεις και άλλες εργασίες. Είναι φυτευόμενος, αυτοποτιζόμενος, αυτολιπαινόμενος ο ίδιος και τα παρτέρια που υποστηρίζει, περιλαμβάνει λιμνούλα με ψαράκια και υδροχαρή φυτά που τρέφονται αποκλειστικά από αυτόν, κάθετους φυτεμένους τοίχους πολλαπλών δράσεων και ενσωματώνει πολλαπλούς βιοδείκτες που προειδοποιούν τους χρήστες του σε περίπτωση λανθασμένης χρήσης ή χειρισμών.

ekriti.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΚαι εις ανώτερα… Ο Γκλέτσος πάει για περιφερειάρχης
Επόμενο άρθροΜπαξεβάνος: «Δεν προλαβαίνουμε να στεναχωρηθούμε ή να χαρούμε για τίποτα»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ