Πώς να μην αφήσετε το Facebook να κλέψει τα προσωπικά σας δεδομένα

πώς-να-μην-αφήσετε-το-facebook-να-κλέψει-τα-προ-629126
25694955 - facebook

Στις 17 Μαρτίου, οι New York Times και η London Observer κατέγραψαν ότι η βρετανική εταιρεία Cambridge Analytics χρησιμοποίησε τα στοιχεία ενός τεράστιου αριθμού χρηστών του Facebook. O λόγος; Η δημιουργία λογισμικού που θα είχε ως στόχο να προσεγγίσει ψηφοφόρους σε συγκεκριμένες πολιτικές παρατάξεις – συμπεριλαμβανομένης και της καμπάνιας του Donald Trump, το 2016.

Αφού πραγματοποιήθηκε η έρευνα, αποδείχθηκε ότι είχε γίνει συλλογή προσωπικών δεδομένων περισσότερων από 50 εκατομμυρίων ανθρώπων, και είχαν δημιουργηθεί 30 εκατομμύρια ψυχογραφικά προφίλ, προκειμένου να προβληθούν οι κατάλληλες πολιτικές διαφημίσεις, στους «σωστούς» ανθρώπους. Αυτό, φυσικά, εξαγρίωσε την κοινή γνώμη και το #DeleteFacebook έγινε ένα από τα δημοφιλέστερα του Twitter.  Με τις κατηγορίες που καλείται να αντιμετωπίσει ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg που ακόμα παραμένει σιωπηλός, δεν είναι απίθανο να έρθει το τέλος στον κολοσσό που δημιούργησε.

Στις 25 Μαρτίου, ο εκπρόσωπος τύπου παραδέχτηκε ότι, όσοι χρήστες Android έχουν κατεβάσει την εφαρμογή Messenger στο κινητό τους και έχουν δώσει πρόσβαση στις επαφές  τους, στην πραγματικότητα έχουν επιτρέψει να καταγραφούν οι κλήσεις και τα μηνύματά τους. Οι υπεύθυνοι δήλωσαν ότι αυτό συμβαίνει μόνο για να μείνουν συνδεδεμένοι με τα άτομα που επικοινωνούν περισσότερο, και για να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους χρήστες. Φυσικά, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι τη σοβαρότητα της κατάστασης. Μπορεί να αποθηκεύεται μόνο το ιστορικό και όχι το περιεχόμενο των επαφών μας, αλλά δεν παύει να αφορά προσωπικά μας δεδομένα. Επομένως, η κατάσταση πρέπει να αλλάξει.

Μέχρι, όμως, να γίνει αυτό, τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε αυτές τις τόσο ευαίσθητες πληροφορίες;

Όταν κάνουμε εγκατάσταση στην εφαρμογή Messenger, έρχεται μία ειδοποίηση που ρωτάει εάν θέλουμε να αποκτήσει πρόσβαση στις επαφές, τις κλήσεις και τα μηνύματα. Εκτός από την αποδοχή, μπορούμε να επιλέξουμε «Όχι τώρα» ή «Μάθε περισσότερα». Όσοι έχουμε ήδη ενεργοποιήσει αυτό το χαρακτηριστικό, όμως, μπορούμε να το αλλάξουμε στις ρυθμίσεις απορρήτου της συσκευής.

Eάν, ωστόσο, επιθυμούμε να κρατήσουμε για τον εαυτό μας τα πάντα εκτός από τους αριθμούς τηλεφώνου που έχουμε αποθηκεύσει, μπορούμε να το κάνουμε μέσα από το νέο χαρακτηριστικό της εφαρμογής. Αρκεί να πάμε στις ρυθμίσεις του λογαριασμού μας στο Messenger.

Πηγή: jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook