Το τρικ με το… μυαλό που επιφέρει πενταπλάσια απώλεια βάρους

το-τρικ-με-το-μυαλό-που-επιφέρει-πεντα-757999

Τελικά, για άλλη μια φορά, φαίνεται ότι όλα είναι στο μυαλό – σε ό,τι αφορά στο αδυνάτισμα, αν μη τι άλλο…

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι, που εφάρμοσαν το «τρικ» της Λειτουργικής Εκπαίδευσης Εικόνας (Functional Imagery Training, FIT), έχασαν κατά μέσο όρο 4,3 εκατοστά περισσότερα από τη μέση τους και συνέχισαν να χάνουν βάρος μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης.

Ο συγκεκριμένος τρόπος λειτουργεί με την ενθάρρυνση των ανθρώπων, όχι μόνο να φανταστούν ότι είναι πιο αδύνατοι, αλλά και τα πλεονεκτήματα από την αλλαγή τους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Plymouth και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Queensland στην Αυστραλία σύγκριναν τα αποτελέσματα από 141 άτομα, που χρησιμοποίησαν δύο διαφορετικές τεχνικές απώλειας βάρους: Την τεχνική του Motivational Interviewing (MI), στην οποία οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να μιλήσουν για τις ανάγκες τους και να τις αναπτύξουν ή το FIT.

Η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια ψυχολογίας Dr Linda Solbrig, δήλωσε σχετικά: «Είναι φανταστικό ότι οι άνθρωποι έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος με αυτόν τον τρόπο, διότι, σε αντίθεση με τις περισσότερες μελέτες, δεν τους πρόσφερε συμβουλές ή εκπαίδευση για δίαιτα ή σωματική δραστηριότητα.

Οι άνθρωποι ήταν εντελώς ελεύθεροι στις επιλογές τους και υποστηρίζονταν σε αυτό που οι ίδιοι ήθελαν να κάνουν, όχι σε αυτό που τους είπε κάποιος γιατρός. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι, για να χάσει κάποιος βάρος, πρέπει να τρώει λιγότερο και να ασκείται περισσότερο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι απλά δεν έχουν κίνητρο, για να πάρουν στα σοβαρά υπόψη τους αυτές τις συμβουλές, όσο κι αν συμφωνούν».

Οι άνθρωποι, που χρησιμοποίησαν την παρέμβαση FIT, έχασαν κατά μέσο όρο πεντέμιση φορές περισσότερο βάρος μετά από έξι μήνες, μετρώντας 4.11 κιλά μείον, σε σύγκριση με τα 740 γραμμάρια που έχασαν εκείνοι, που χρησιμοποίησαν την τεχνική MI. Έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης η ομάδα, που εφάρμοσε την τεχνική FIT, συνέχισε να χάνει βάρος, αδυνατίζοντας κατά μέσο όρο 6,44 κιλά, σε σύγκριση με 670 γραμμάρια, που έχασε η ομάδα που εφάρμοσε την τεχνική MI.

Η συνδημιουργός της τεχνικής FIT, καθηγήτρια Jackie Andrade, από το Πανεπιστήμιο του Plymouth, δήλωσε: «Η μέθοδος χρησιμοποιεί εικόνες για να ενισχύσει τα κίνητρα και την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στους στόχους τους, για να τους επιτύχουν. Επιπλέον τους διδάσκει πώς να το κάνουν αυτό για τον εαυτό τους, ώστε να εξακολουθούν να έχουν ισχυρό κίνητρο, ακόμη κι όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις.

Ενθουσιαστήκαμε που είδαμε ότι η παρέμβασή μας πέτυχε ακριβώς αυτό που ελπίζαμε και ότι βοήθησε τους συμμετέχοντες να επιτύχουν τους στόχους τους και, κυρίως, να τους διατηρήσουν».

Πηγή: healthmag.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook