Ποιος είναι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός “Greece Debt Free” που σβήνει το χρέος της Ελλάδας

debt660_0Στα 2,3 εκατ. ευρώ ανέρχεται συνολικά το χρέος που έχει διαγραφεί χάρη στις δωρεές ομολόγων τού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Greece Debt Free, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας υπέγραψε την Υπουργική Απόφαση με την οποία το Δημόσιο αποδέχεται τη δωρεά των ελληνικών ομολόγων που απέκτησε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός και προχωρά στην ακύρωσή τους, διαγράφοντάς τα από το σύνολο του δημοσίου χρέους.

debt1Πρόκειται για τη διαγραφή δημοσίου χρέους ονομαστικής αξίας 230.000 ευρώ. Συνολικά, η διαγραφή χρέους, προσθέτοντας και αντίστοιχη της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, ανέρχεται στα 2,3 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, «εκ μέρους της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ευχαριστεί το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Greece Debt Free για την ισχυρού συμβολισμού πρωτοβουλία που επανέλαβε. Τέτοιες πρωτοβουλίες αναδεικνύουν τη διαχρονική δύναμη του Ελληνισμού» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

Ποιος είναι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Greece Debt Free

Αυτό, όμως, που έχει αξία είναι να δούμε ποιος είναι αυτός ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ποιοι είναι οι υποστηρικτές του, πώς διαγράφουν το χρέος και τι σκοπό έχουν.

Το GDF είναι δύο οργανισμοί, αλλά ένα κίνημα. Το GREECE DEBT FREE Inc. (ΗΠΑ) είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός 501(c)(3) και το “Greece Debt Free – Ελλάδα Χωρίς Χρέος” είναι ένας ελληνικός μη-κερδοσκοπικός φορέας.

debt2Και οι δύο φορείς του GDF είναι μη-κερδοσκοπικοί, μη-κυβερνητικοί και μη-πολιτικοί οργανισμοί, οι οποίοι προτρέπουν πολίτες και εταιρείες να αναλάβουν δράση με σκοπό τη μείωση του Ελληνικού εθνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα. Το GDF είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει στον καθένα να αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα και να τα ακυρώσει, βοηθώντας έτσι στη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους και στην ανακούφιση των δυσκολιών για τον Ελληνικό λαό.

Για πρώτη φορά, κάθε Έλληνας, κάθε άτομο από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, μπορεί να έχει πρόσβαση στην αγορά των ομολόγων έμμεσα μέσω του GDF χωρίς να διαθέτει χρηματιστηριακό λογαριασμό και να εκμεταλλευθεί την τρέχουσα έκπτωση με την οποία συναλλάσσονται τα ομόλογα, με σκοπό να βοηθήσει στη μείωση του χρέους.

Πώς λειτουργεί

greece-debt-freeΤο GDF δέχεται δωρεές από ιδιώτες και επιχειρήσεις, αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα στη χαμηλότερη δυνατή τιμή από τη δευτερογενή αγορά και έπειτα τα ακυρώνει πριν από τη λήξη τους. Αν γίνει πληρωμή σε τόκους, το GDF θα χρησιμοποιήσει τους τόκους για να αγοράσει περισσότερα ομόλογα προς ακύρωση.

Ποιοι βρίσκονται από πίσω

To GDF είναι ένας οργανισμός που υποστηρίζεται από 8 εταιρείες, 3 παρόχους τεχνολογίας, 2 δικηγορικά γραφεία, 2 εταιρείες δημοσίων σχέσεων και 5 εθνικότητες (συμπεριλαμβανομένων των Γερμανών) σε 4 διαφορετικές χώρες καθώς και περισσότερους από 70 εθελοντές. Από την Ελλάδα grand supporters είναι η ΠΑΕ Ολυμπιακός και η Volkan Beer από τη Σαντορίνη. Supporters είναι τα Εργαστήρια Klorane, η Ελληνογερμανική Αγωγή, ο οίκος Bonhams, η TÜV HELLAS, το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και κάμποσοι άλλοι.

Πηγή: iefimerida.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΧανιά | Δεν μπαίνουν στο πλοίο για Πειραιά οι Σύροι
Επόμενο άρθροΠΡΟΣΟΧΗ | Μην πιάνετε τις αποδείξεις με γυμνά χέρια – Τι μπορεί να πάθετε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ