Ο Χανιώτης Νίκος Μπασιάς «σαρώνει» σε παγκόσμιο διαγωνισμό | Photos

ο-χανιώτης-νίκος-μπασιάς-σαρώνει-σε-230957

Nikos BasiasΜία ακόμα διάκριση σε παγκόσμιο διαγωνισμό κατέκτησε ο Χανιώτης φωτογράφος και καθηγητής Νίκος Μπασιάς ο οποίος τον Φεβρουάριο συμμετείχε στο 3rd Greek Photographic Circuit 2015. Πρόκειται για Παγκόσμιο Διαγωνισμό, ανοικτό σε φωτογράφους επαγγελματίες και ερασιτέχνες από όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο των εγκεκριμένων κανόνων της PSA (Photographic Society of America), UPI (United Photographers International), FIAP (Fédération Internationale de l’Art Photographique.

Ο Νίκος Μπασιάς συμμετείχε με τέσσερις φωτογραφίες στην κατηγορία μονόχρωμο και με τέσσερις φωτογραφίες στην κατηγορία έγχρωμο.

Διακρίθηκε στα τέσσερα σαλόνια που περιελάμβανε η κάθε κατηγορία με δέκα επτά Διεθνείς Αναρτήσεις. Στον διαγωνισμό οι διακρίσεις προήλθαν ανάμεσα σε 15.000 φωτογραφίες, από 76 χώρες που έλαβαν μέρος.

Η μία διακριθείσα φωτογραφία έχει την ονομασία “Booze” και είναι μέρος από ένα ευρύτερο project που διαρκεί δύο χρόνια και πραγματεύεται την ιστορία της τσικουδιάς.Booze_web Όλοι ξέρουμε ότι η τσικουδιά στην Κρήτη, είναι στην ουσία ένα εργαλείο επικοινωνίας.

Στην άλλη διακριθείσα φωτογραφία παρουσιάζεται το πορτραίτο ενός λεβέντη Κρητικού. Man from Sfakia_webΜια μεγάλη ενότητα φωτογραφιών του Νίκου Μπασιά αφορά πορτραίτα ανθρώπων τους οποίους συναντά απροσχεδίαστα στις περιπλανήσεις του. Αναζητά με κάποια επιμονή τις επιβλητικές γεροντικές μορφές, καθώς και τα παιδιά. Το σύνολο σχεδόν των πορτρέτων του αφορά ανώνυμους ανθρώπους της εργασίας που συναντά στο δρόμο, το χωράφι, την πλατεία, το παζάρι.

Τα περισσότερα είναι τραβηγμένα σε φυσικό περιβάλλον ή δημόσιους χώρους. Έτσι, γίνονται περιβαλλοντικά πορτραίτα όπου οι άνθρωποι παρουσιάζονται μέσα στο πολιτισμικό και κοινωνικό τους πλαίσιο. Κάποιες φορές όμως καταφεύγει σε μια πιο στημένη σύνθεση ή επιδιώκει μια μικρή σκηνοθεσία για να ολοκληρώσει μια σκηνή που πλάθει στο μυαλό του.

Την ασπρόμαυρη φωτογραφία, με τη λιτότητα και την αυστηρότητά της, την προκρίνει ως κατάλληλη για τα πορτραίτα του. Όταν φωτογραφίζεις ανθρώπους με χρώμα φωτογραφίζεις τα ρούχα τους, ενώ όταν τους φωτογραφίζεις σε ασπρόμαυρο φωτογραφίζεις την ψυχή τους, όπως έλεγε και ο Ted Grant.

Οι φωτογραφίες του έχουν άλλοτε την παροδική ευφροσύνη ενός στιγμιαίου οπτικού ρεμβασμού, άλλοτε τον παλμό μιας αισθητικής αναζήτησης και άλλοτε τη χάρη της ποιητικής μαρτυρίας.

Η απονομή των βραβείων και η παρουσίαση των βραβευμένων φωτογραφιών του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας 3rd Greek Photographic Circuit 2015 θα γίνει την Τρίτη 31 Μαρτίου 2015 και ώρα 20:45 στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook