Οι «αόρατες» αναπηρίες που μπορεί να μη φαίνονται όμως υπάρχουν… Εσύ ξέρεις ποιες είναι;

οι-αόρατες-αναπηρίες-που-μπορεί-να-μ-291288

Έχουμε συνηθίσει όταν μιλάμε για αναπηρία, το μυαλό μας να πηγαίνει σε αμαξίδια, βακτηρίες, δυσμορφίες, ελλειπτικά άκρα και ότι άλλο είναι πιο έντονο και προφανές. Η αναπηρία όμως δεν είναι πάντα μια κατάσταση ορατή, ειδικά αν δε γνωρίζεις προσωπικά το άτομο που την έχει.

Κάποια άτομα με οπτική ή ακουστική αναπηρία μπορεί να χρησιμοποιούν φακούς επαφής ή ένα πολύ διακριτικό ακουστικό βαρηκοΐας. Άνθρωποι με χρόνιους πόνους, ειδικά στη μέση, μπορεί να μη χρησιμοποιούν κάποιο βοήθημα κάθε μέρα ή ίσως και ποτέ. Μπορεί να πάσχει κάποιος από το σύνδρομο επαναλαμβανόμενης καταπόνησης και όμως να κινείται συνέχεια ή να αθλείται κανονικά. Άλλωστε οι γιατροί αυτό του συμβουλεύουν, ώστε να είναι σε μόνιμη λειτουργία το σώμα του.

Άτομα με χρόνιες ασθένειες όπως: αρθρίτιδα, άσθμα, καρκίνος, διαβήτης, Έιτζ, δεν έχουν εμφανή σημάδια που να «προδίδουν» την κατάσταση τους. Οι αόρατες αναπηρίες(ονομάζονται και κρυφές αναπηρίες), μπορούν να εμποδίσουν την προσπάθεια του ατόμου να πάει στο σχολείο, στη δουλειά, να κοινωνικοποιηθεί. Η δυσκολία αναγνώρισης της αναπηρίας, από το κοινωνικό περιβάλλον, ειδικά όταν δεν έχουν αποδείξεις ή στοιχεία, οδηγεί τους περισσότερους να είναι δύσπιστοι απέναντι στο άτομο.

Φανταστείτε λοιπόν ένα παιδί με γνωστικές διαταραχές: του είναι δύσκολο να οργανωθεί και να ολοκληρώσει μια σχολική εργασία, εάν όμως ο δάσκαλος του δε το γνωρίζει εκ των προτέρων, τότε μπορεί να γίνει πιο απαιτητικός γιατί θα νομίζει ότι τεμπελιάζει. Άρα καλό είναι οι γονείς, να μη κρύβουν την αναπηρία ενός παιδιού, γιατί έτσι μόνο μεγαλύτερα προβλήματα μπορούν να του προκαλέσουν(χλευασμό από τους συμμαθητές, έντονο αίσθημα ντροπής και στρες).

Άλλο παράδειγμα είναι η Ινομυαλγία, ένα αόρατο σύνδρομο που προκαλεί έντονους μυοσκελετικούς πόνους σε εκατομμύρια ανθρώπους. Αντιμετωπίζονται συχνά με δυσπιστία και σκεπτικισμό, ή θεωρούνται ακόμα και τεμπέληδες από το περιβάλλον τους, γεγονός που προσθέτει επιπλέον ψυχολογικό και σωματικό πόνο.

Άλλες κρυφές αναπηρίες είναι: ο λύκος, συγγενής καρδιοπάθειες, η νόσος του Lyme, το σύνδρομο Sjogren, η ψωρίαση. Ο αριθμός των ασθενών είναι μεγάλος και πιστεύω ότι αρκετοί θα σοκαριζόσασταν αν μαθαίνατε ξαφνικά πόσα άτομα στο οικογενειακό, φιλικό και εργασιακό σας περιβάλλον, πάσχουν από κάποια ασθένεια. Για αυτό και τονίζουμε συνέχεια ότι καλό θα ήταν να μη κρίνουμε μόνο από την εμφάνιση κάποιον, πόσο μάλλον από τα « όσα πιάνει το μάτι μας». Η αλήθεια που κρύβει ο καθένας, μπορεί να είναι ένα κοινό μυστικό για τους άλλους.

Πηγή: newsitamea.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook