Κρήτη | Ξεκίνησε η μεταφορά των αρχαίων που βρέθηκαν στο Βενιζέλειο

Ξεκίνησε από εξειδικευμένη εταιρεία η μεταφορά του αποκαλυφθέντος τμήματος Ρωμαϊκής Οδού που βρέθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Το έργο κρίνεται απαραίτητο πριν ξεκινήσει εκείνο της επέκτασης του Βενιζελείου με τη νέα πτέρυγα.

Ο Χρ. Σπίρτζης ενόψει της δημοπράτησης της β φάσης της επέκτασης που η περιφέρεια Κρήτης ενέταξε στο νέο ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί με 330 χιλιάδες ευρώ το έργο μεταφοράς των σημαντικών αρχαίων ευρημάτων που εντοπίστηκαν στις ανασκαφές.

Δεδομένου ότι δεν εγκρίθηκε η μερική διατήρηση, στο υπόγειο του κτιρίου, τμημάτων της ρωμαϊκής οδού, ως μόνη λύση, προκρίθηκε η ενιαία απόσπαση και μεταφορά της ρωμαϊκής οδού στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου.

Η κατασκευή του έργου παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και δυσκολίες, καθώς πρόκειται να εκτελεστούν εργασίες εξειδικευμένες και σε ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας και σημασίας μνημείο και ένεκα τούτου θα πρέπει να εκτελεστούν με ιδιαίτερη προσοχή και από συνεργεία έμπειρα, ώστε να μην υπάρξουν κακοτεχνίες, αστοχίες και φθορά του μνημείου.

Σύμφωνα με την μελέτη των μελετητών Δ. Κορρέ & Φ. Γραβαλά, προβλέπονται εργασίες σε 3 φάσεις- Πρόδρομες εργασίες (Εκσκαφές υπό αρχαιολογική παρακολούθηση, προετοιμασία από ειδικευμένο συντηρητή κ.λπ.)

– Εργασίες ενιαίας απόσπασης από ειδικευμένο και έμπειρο συνεργείο (με αποδεδειγμένη εμπειρία σε ανάλογο αντικείμενο την τελευταία 5ετία)

– Εργασίες συντήρησης και ανάδειξης στην τελική θέση (συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης από ειδικευμένο συντηρητή)

cretalive.gr

loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ