Κρήτη | Αιφνιδίασε ο Κοπελούζος με νέα αίτηση για αιολικά πάρκα – “μαμούθ”

kopelouzosΟ όμιλος Κοπελούζου και το υπουργείο Περιβάλλοντος απέστειλαν προς έγκριση στις υπηρεσίες της Περιφέρειας την περιβαλλοντική μελέτη του σχεδίου για την παραγωγή 830 Μεγαβάτ μέσω αιολικών πάρκων και υποβρυχίου καλωδίου στην Κρήτη!

Πρόκειται για μελέτη ελαφρώς τροποποιημένη από την προηγούμενη που προέβλεπε περισσότερα από 1000 Μεγαβάτ με “φύτεμα” αιολικών σε ολόκληρη την Κρήτη, η οποία δεν εγκρίθηκε παρόλο που η Κυβέρνηση Πικραμένου είχε καταφέρει να της ανοίξει τον δρόμο διάπλατα.  Με σημερινό του ρεπορτάζ, το cretalive.gr, αποκαλύπτει ότι ο Έλληνας επενδυτής (μέλος της κοινοπραξίας που παίρνει τα Περιφερειακά Αεροδρόμιο – ανάμεσά τους τα Χανιά- κάθε άλλο παρά ξεχασμένη θεωρεί την επένδυση… Μάλιστα, όπως φαίνεται, ζητά 830 MW δηλαδή το σύνολο της ενέργειας που δίνεται στην Κρήτη από την αναθεώρηση του χωροταξικού πλαισίου!

Η επένδυση

Στην περιφέρεια Κρήτης έφτασαν δύο τεράστιες κούτες με την ογκώδη περιβαλλοντική μελέτη του σχεδίου προκαλώντας…έκπληξη σε όλους! Και πρόκειται για τον απόλυτο αιφνιδιασμό αφού το τελευταίο διάστημα δεν υπήρχε καμία όχληση από την εταιρεία Κοπελούζου ενώ το ίδιο το υπουργείο φαινόταν να έχει άλλη γραμμή ενώ είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το χωροταξικό.

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα 31 μεγάλων αιολικών πάρκων σε όλη την Κρήτη που θα παράγει ενέργεια ίση και μεγαλύτερη από τα εργοστάσια της ΔΕΗ- για να έχουμε μια ιδέα- πάνω δηλαδή από 830 Μεγαβάτ. Ταυτόχρονα προβλέπει και υποβρύχια καλωδιακή σύνδεση.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ.Καλογερής επιβεβαίωσε το γεγονός: «Ναι, πήραμε την περιβαλλοντική μελέτη για το μεγάλο αυτό σχέδιο που είχε παλιότερα έλθει στην επικαιρότητα με τα τεράστια πάρκα και το καλώδιο (…) «Δεν περιμέναμε μια τέτοια εξέλιξη μετά από όσα έχουν συμβεί . Θα πάρει την οδό και θα έχει τη Νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται. Θα μελετηθεί, θα έρθει στην επιτροπή Περιβάλλοντος» τόνισε.

Πάντως στελέχη της περιφέρειας έλεγαν χθες ότι «είναι περίεργο το πως επελέγη ο χρόνος αυτός για να σταλεί η ΜΠΕ στην περιφέρεια και πώς το ίδιο το υπουργείο προέκρινε Κάτι τέτοιο».

«Το μόνο που μπορεί να εικάσει κανένας είναι ότι θέλουν να προλάβουν τις εξελίξεις για το Χωροταξικό. Ο σχεδιασμός που γίνεται και οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί βγάζουν έκτος τέτοια τερατώδη σχέδια με αιολικά πάρκα» έλεγαν στελέχη της περιφέρειας.

Είχαν…ακυρωθεί

Τα πράγματα όμως φαινόταν διαφορετικά, όπως αναφέρει το cretealive.gr: Πριν από 1,5 χρόνο η γραμματεία στρατηγικών επενδύσεων «φαστ τρακ» ακύρωνε τα σχέδια για αιολικά πάρκα μαμούθ στην Κρήτη. Οι επενδύσεις, μαζί και το υποβρύχιο καλώδιο, που ετοίμαζαν ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζος φαινόταν…να οδηγούνται στις καλένδες- τώρα επανακάμπτουν δριμύτερες!

Οι δύο επενδύσεις είχαν ενταχθεί στα φαστ τρακ από την τοτε κυβέρνηση Πικραμένου, ενώ εκκρεμούσαν κοινωνικές και πολιτικές ‘ενστάσεις’ για το όλο ζήτημα. Οι δυο εταιρειες θα απολάμβαναν όλα τα ευεργετήματα ου Νομου, αλλά όπως αποδείχθηκε από τη μια η γραφειοκρατία και από την άλλη οι εγγυήσεις που δεν έδωσαν ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζος (“λόγω μη εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων” αναφέρει το ΦΕΚ) ανάγκασαν την κυβέρνηση να τους…πετάξει εκτός.

Μάλλον οι εταιρείες δεν έδειξαν ζήλο να πληρώσουν για να…τρέξουν πιο γρήγορα οι επενδύσεις ξέροντας ίσως ότι δεν θα προχωρούσαν τόσο σύντομα όσο τους είχαν υποσχεθεί. Και μόλις πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας ήρθε να τους…δικαιώσει και να θεωρήσει σύννομες τις εγκρίσεις που είχαν πάρει – η απόφαση απέναντι στις ενστάσεις φορέων και κατοίκων της Κρήτης.

Θυμίζουμε ότι η αρχική έγκριση αφορούσε:

-Το επενδυτικό σχέδιο «Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) Κρήτης» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ, προϋπολογισμού € 2,46 δισ., αφορά στην ανάπτυξη 33 συστοιχιών Αιολικών Σταθμών ισχύος 1.077 MW στην Κρήτη και τη διασύνδεσή τους με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλασσίου καλωδίου.

-Το έργο «Κρήτη Πράσινο Νησί» του επιχειρηματικού ομίλου Elica Group, συμφερόντων των Ομίλων Κοπελούζου και Σαμαρά, είναι ύψους €1,99 δισ. και αφορά στην ανάπτυξη 36 συστοιχιών Αιολικών Σταθμών ισχύος 1.005 MW στην Κρήτη και στη διασύνδεσή τους μέσω υποθαλασσίου καλωδίου με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Όπως ανέφεραν κύρια οφέλη από την πραγματοποίηση της κάθε επένδυσης θα ήταν:
1) H συνεισφορά στη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και στον περιορισμό της εξαγωγής συναλλάγματος, λόγω του δραστικού περιορισμού των εισαγωγών πετρελαίου που χρησιμοποιείται ως καύσιμο στις υφιστάμενες μονάδες, καθώς και στην εξοικονόμηση 648 χιλ. τόνων μαζούτ ετησίως, συνολικής εκτιμώμενης αξίας € 272 εκατ., που εξασφαλίζει η αντίστοιχη ετήσια παραγωγή 2.597 GWh της επένδυσης.

2) H σημαντική συμβολή στην επίτευξη του εθνικού στόχου για αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο 20% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2020.

3) H αναβάθμιση του περιβάλλοντος και η ενίσχυση της εθνικής υποδομής για την αειφόρο και βιώσιμη περιβαλλοντική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. 4) H σημαντική συνεισφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας, τόσο κατά τη διάρκεια υλοποίησης της επένδυσης, με τη δημιουργία περίπου 1.500 θέσεων εργασίας, όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας και συντήρησης των σταθμών, με τη δημιουργία 130 μονίμων θέσεων εργασίας.

5) H δημιουργία εσόδων, που θα ξεπερνούν τα € 5 εκ. το χρόνο, για τους Δήμους στους οποίους θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες.

zarpanews.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ