Γιατί καλύτερα να σκουπιζόμαστε με πετσέτες αντί για στεγνωτήρες

γιατί-καλύτερα-να-σκουπιζόμαστε-με-πε-737450

Ερευνητές συστήνουν να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τους στεγνωτήρες χεριών στις κοινόχρηστες τουαλέτες, διότι διασπείρουν πολλά μικρόβια. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of Hospital Infection.

Καλύτερα να σκουπίζουμε τα χέρια μας με χαρτοπετσέτες, λοιπόν. Όπως φαίνεται, είναι πιο ασφαλείς, μιας και απορροφάνε καλύτερα τα μικρόβια, εμποδίζοντάς μας να εκτεθούμε σε αυτά.

Η νέα διεθνής μελέτη έγινε σε δύο τουαλέτες τριών νοσοκομείων (στην Αγγλία, στη Γαλλία και στην Ιταλία) και έδειξε ότι οι σύγχρονοι στεγνωτήρες χεριών δημιουργούν αερολύματα, «εκτινάσσοντας» το Ε. Coli καθώς και ίχνη περιττωμάτων και βακτηρίδια, που ευθύνονται για σηψαιμία, πάνω στις γύρω επιφάνειες. Και ενώ αυτές οι συσκευές μπορούν συχνά να ενεργοποιηθούν χωρίς, καν, να αγγίζονται – κάτι που υποτίθεται ότι βελτιώνει την υγιεινή – δημιουργούν πρόβλημα τελικά, επειδή οι άνθρωποι δεν πλένουν καλά τα χέρια τους, ανέφεραν οι ειδικοί.

Αυτό αφήνει τα επιβλαβή βακτήρια στην επιφάνεια του δέρματος, έτοιμα να διασπαρούν στο δωμάτιο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή υγιεινής και επιδημιολογίας Mark Wilcox, στο Πανεπιστήμιο Leeds, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, το πρόβλημα ξεκινάει, επειδή μερικοί άνθρωποι δεν πλένουν τα χέρια τους σωστά.

«Όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν στεγνωτήρες χεριών, τα μικρόβια «πετάνε» και εξαπλώνονται γύρω από την τουαλέτα. Στην πραγματικότητα ο στεγνωτήρας δρα σαν ένα αεροζόλ, που μολύνει την τουαλέτα, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του στεγνωτήρα και ενδεχομένως του νεροχύτη, του δαπέδου και άλλων επιφανειών, ανάλογα με τον σχεδιασμό του στεγνωτήρα και του σημείου, στο οποίο βρίσκεται. Εάν οι άνθρωποι αγγίζουν αυτές τις επιφάνειες, κινδυνεύουν να μολυνθούν από βακτήρια ή ιούς», επισημαίνει.

Τα κύρια βακτήρια – στόχοι της μελέτης ήταν τα εντεροβακτηρίδια, συμπεριλαμβανομένου του E.coli – που προκαλούν ένα ευρύ φάσμα λοιμώξεων, όπως γαστρεντερίτιδα, πνευμονία και σηψαιμία – και οι εντερόκοκκοι, που μπορούν να προκαλέσουν δυσκολία κατά τη θεραπεία λοιμώξεων.

Αναζήτησαν, επίσης, τον Staphylococcus aureus, ο οποίος είναι υπεύθυνος για μια σειρά προβλημάτων υγείας – από μικρές επιμολύνσεις του δέρματος και τραύματα, μέχρι σηψαιμία, που είναι απειλητική για τη ζωή.

Με βάση τις συγκρίσεις και τα στοιχεία, που συνέλεξαν οι ερευνητές, στα τρία νοσοκομεία οι μετρήσεις βακτηρίων ήταν σημαντικά υψηλότερες (τρεις έως πέντε φορές) στις τουαλέτες, τις ημέρες που χρησιμοποιούνταν οι στεγνωτήρες χεριών.

Πηγή: healthmag.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook