Δημιουργία υπερτράπεζας για τα ”κόκκινα” δάνεια

bankΗ κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει τη δημιουργία μίας πανελλαδικής “bad bank”, με τη μορφή εταιρείας διαχείρισης, η οποία θα αναλάβει όλα τα προβληματικά δάνεια, είτε αυτά προέρχονται από τράπεζες που ”έσπασαν” στα δύο, είτε αποτελούν χαρτοφυλάκιο των συστημικών τραπεζών.

Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους, εξυπηρετείται ένας διπλός στόχος:

*Να ”σωθούν” αρκετά ακίνητα -κατοικίες και επαγγελματική στέγη-, από τον αναγκαστικό πλειστηριασμό και να δοθεί στους ιδιοκτήτες τους μία δεύτερη ευκαιρία.

*Να ”καθαρίσουν” τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από τα βαρίδια των προβληματικών δανείων.

Την ίδια ώρα οι επίτροποι που έχουν τοποθετηθεί από την τρόικα στις συστημικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει ενδελεχή έλεγχο των ”κακών” δανείων.

Οι τράπεζες που έχουν σπάσει στα δύο, έχουν μεταφέρει στο ”κακό” κομμάτι τα προβληματικά δάνεια, και συγκεκριμένα τα στεγαστικά που είναι σε καθυστέρηση μέχρι 180 μέρες, καθώς τα καταναλωτικά, επιχειρηματικά και δάνεια προς δημόσιες επιχειρήσεις που είναι σε καθυστέρηση μέχρι 90 μέρες.

Οι εκκαθαριστές έχουν υποχρέωση να ρευστοποιήσουν την περιουσία

Οι εκκαθαριστές που έχουν τοποθετηθεί σε αυτές τις ”κακές τράπεζες” έχουν υποχρέωση εκ του νόμου να ρευστοποιήσουν την περιουσία. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα πρέπει να βγουν χιλιάδες κατοικίες, αγροτεμάχια και επαγγελματικά ακίνητα σε πλειστηριασμό.

Αν υπάρξει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο οι δανειολήπτες αυτοί θα μπορούν είτε με ρύθμιση, είτε με αναδιάρθρωση να σώσουν τα ακίνητα τους.

Η εταιρεία διαχείρισης, σύμφωνα με το πλάνο, πρόκειται να αγοράσει τα ”κακά” δάνεια από τις συστημικές τράπεζες, σε αντίτιμο ανάλογο με τις εγγυήσεις που τα συνοδεύουν. ”Σίγουρα δεν θα τα αγοράσει στο 100% της αξίας τους, αναφέρει στέλεχος μεγάλης τράπεζας και συνεχίζει: άλλα θα αγοραστούν στο 50%, άλλα στο 30%, άλλα στο 15%”.

Η άνοδος των ”κόκκινων” δανείων

Σημειώνουμε ότι η άνοδος των ”κόκκινων” δανείων, δημιουργεί πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 5 δισ. ευρώ στις συστημικές τράπεζες, και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αυξάνονται στα 33 δισ. ευρώ οι ανάγκες ανακεφαλαιαοποίησης τους, αντί των 27,5 δισ. ευρώ που τα υπολόγιζε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών το 2012 τα ”κόκκινα” δάνεια των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου, ξεπέρασαν το 25%. Δηλαδή ”έσκασε” το 1 στα 4. Τα υπόλοιπα δανείων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο τέλος Νοεμβρίου 2012 ήταν 230δισ ευρώ και από αυτά τα 57,5δισ ευρώ ήταν στο ”κόκκινο”.

Ωστόσο ο διαχωρισμός των προβληματικών δανείων από τα υγιή κάθε άλλο παρά εύκολος είναι. Οι επίτροποι έχουν ξεκινήσει τον έλεγχο όλων των δανείων, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσα δάνεια είναι όντως ενήμερα και πόσα όχι.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΠέφτει χρήμα στις κρητικές τουριστικές επιχειρήσεις
Επόμενο άρθροΗ πρώτη φωτογραφία του νεογέννητου γιου της Shakira και του Pique, Milan

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ