Αποσύρθηκε η διάταξη Μανιτάκη μετά το «βέτο» Ρουπακιώτη

ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣΑποσύρθηκε η διάταξη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη μετά το τελεσίγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης ότι δεν θα υπογράψει για την προώθηση της ρύθμισης που θεωρήθηκε ότι περιορίζει τα συνταγματικά δικαιώματα των υπό απόλυση εργαζομένων.

Πριν την απόσυρση της διάταξης που συνέταξε ο κ. Μανιτάκης υπήρξε επικοινωνία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Κουβέλης ανέλαβε να συντονίσει τους κυρίους Μανιτάκη και Ρουπακιώτη, δεδομένου ότι και οι δύο υπουργοί πρόσκεινται στη ΔΗΜΑΡ.

Τελικώς το θέμα έληξε προσωρινά με ένα τρόπο που μπορεί να θεωρηθεί σαν «νίκη» του υπουργού Δικαιοσύνης, ωστόσο, αναδεικνύει αρρυθμίες και προβλήματα συντονισμού μεταξύ των μελών της κυβέρνησης.

Δεν πρόκειται να υπογράψει τις ρυθμίσεις του συναδέλφου του Αντώνη Μανιτάκη για την κατάργηση της δικαστικής προστασίας ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης. Αυτό ανέφεραν και σήμερα το κατηγορηματικά πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι τόνιζαν ότι ο κ. Ρουπακιώτης δεν θα αποδεχθεί τη μεθόδευση να εισαχθούν αυτές οι ρυθμίσεις στη Βουλή με το πρόσχημα ότι δεν χρειάζεται η δική του υπογραφή στο επίμαχο νομοσχέδιο.

Ακόμη οι ίδιες πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης, σημείωναν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει για λόγους ουσίας αφού επιχειρείται, όπως σημειώναν, να καταργηθούν όσα στοιχεία έχουν απομείνει στο Κράτος Δικαίου. Ακόμη οι ίδιες πηγές ανέφαραν ότι ο κ. Ρουπακιώτης δεν θα αποδεχθεί τη μεθόδευση να εισαχθούν αυτές οι ρυθμίσεις στη Βουλή χωρίς τη δική του υπογραφή και επειδή υπήρξε μεθόδευση σε βάρος του υπουργείου Δικαιοσύνης τη στιγμή μάλιστα που συμβάλλει στη συνοχή της Κυβέρνησης.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, όπως έλεγε κυβερνητικό στέλεχος, δικαιώνοντας τον κ. Ρουπακιώτη για την στάση του και την επιμονή του να μην υπογράψει το πολυνομοσχέδιο εάν δεν αποσυρθεί η ρύθμιση, «η διάταξη έτσι όπως ήρθε, δεν έστεκε».

Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Παναγιώτης Μπαλτάκος, είπε ότι η ρύθμιση θα αναδιατυπωθεί και θα επανακατατεθεί μετά το Πάσχα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ήδη επεξεργάζεται.

Εξήγησε ότι η αναδιατυπωμένη διάταξη δεν θα θίγει τις προσωρινές διαταγές παραμονής στην υπηρεσία, όμως θα εξασφαλίζει ότι δεν θα μπορεί κανένας να κάνει παρελκυστική χρήση τους μετατρέποντας τον προσωρινό τους χαρακτήρα σε μόνιμο.

Σημείωσε δε ότι θα υπάρχει χρονικό όριο ώστε οι προσωρινές διαταγές παραμονής στην υπηρεσία να μην υπερβαίνουν λίγους μήνες ενδεχομένως ένα εξάμηνο.

Να σημειωθεί ότι η σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης αναφέρει ότι: «Με την συντονισμένη παρέμβαση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση… η διάταξη που αφορά τις προσωρινές διαταγές αποσύρεται από το πολυνομοσχέδιο. Η διάταξη θα κατατεθεί εκ νέου μετά το Πάσχα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το περιεχόμενό της θα είναι συμβατό με τις απόψεις των συναρμόδιων υπουργών και θα διασφαλίσει στο ακέραιο ότι δεν θα γίνεται παρελκυστική χρήση της διαδικασίας των προσωρινών διαταγών».

Τι υποστήριζε ο Μανιτάκης

Νωρίτερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε προσπαθήσει να κατευνάσει τον υπουργό Δικαιοσύνης δίνοντας διευκρινίσεις για τον σκοπό της προωθούμενης ρύθμισης.

Ο κ. Μανιτάκης υποστήριζε ότι το σχέδιο ρύθμισης δεν αφορούσε στην κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων για απολυμένους εργαζόμενους,

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η ρύθμιση αφορούσε μόνο χρονικούς περιορισμούς από τα ασφαλιστικά μέτρα και την προσωρινή διαταγή μέχρι την κύρια αγωγή, προκειμένου να εκδικάζεται η κύρια αγωγή σε εύλογο χρόνο, χωρίς να γίνεται κατάχρηση χρόνου με αναβολές, που μπορεί να φτάνουν και τα πέντε χρόνια.

«Άδειασε» τον Μανιτάκη η ΔΗΜΑΡ

«Δεν υπάρχει διάταξη που θα φερει ο Μανιτάκης… Δεν υπάρχει καν σχέδιο που θα πρέπει να κατατεθεί. Να περιμένετε τη διάταξη που θα έρθει μέχρι το βράδυ», είπε το κορυφαίο στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Χατζησωκράτης σχολιάζοντας την κόντρα του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη για τα δικαιώματα των υπό απόλυση εργαζομένων.

«Το θέμα αυτό θα διευθετηθεί μέχρι το βράδυ που θα κατατεθεί στη Βουλή», είπε ο κ. Χατζησωκράτης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega το πρωί της Πέμπτης. Ερωτηθείς αν γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυρίων Ρουπακιώτη και Μανιτάκη ο κ. Χατζησωκράτης απάντησε: «Είναι κακό να γίνεται μια συζήτηση;».

Στη συνέχεια ο κ. Χατζησωκράτης, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Κουβέλη, εμμέσως τοποθετήθηκε υπέρ του κ. Ρουπακιώτη «αδειάζοντας» τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνοντας ότι επί του ζητήματος της δικαστικής προστασίας των εργαζομένων «έχει δίκιο αυτό που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων».

 

Πηγή : protothema.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΚαλώς τα δεχτήκαμε | Η Μέρκελ θα επισκεφθεί την Κρήτη το καλοκαίρι
Επόμενο άρθροΜαρκογιαννάκης σε Κωνσταντοπούλου: Θα με κάνετε ντα- ντα;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ