Ζήτημα επιβίωσης θέτουν οι Κρητικοί ξεναγοί – Ζητούν επίδομα ανεργίας

ζήτημα-επιβίωσης-θέτουν-οι-κρητικοί-ξ-506616

Ζητήματα επιβίωσης αναμένεται να αντιμετωπίσουν αρκετοί ξεναγοί σε επίπεδο Κρήτης τον φετινό χειμώνα, καθώς δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα 50 ένσημα ώστε να μπουν στο ταμείο ανεργίας, με τους ίδιους να έχουν μείνει οικονομικά ξεκρέμαστοι.

Φέτος, δούλεψαν αρκετοί ξεναγοί αλλά …λίγο. Αυτό δήλωσαν στον τηλεοπτικό φακό της ΚΡΗΤΗ TV, τόσο ο Πρόεδρος του Σωματείου Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, Μανόλης Παπαδάκης, όσο και ο αντιπρόεδρος του Σωματείου, Βαγγέλης Παπανικολάου, με τους ίδιους να καλούν τους αρμόδιους να επιληφθούν του ζητήματος, καθώς όπως επισήμαναν αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Όπως περιέγραψαν οι εκπρόσωποι των ξεναγών, το 2020, ήταν μια καταστροφική χρονιά για τον κλάδο τους, σε αντίθεση με την φετινή τουριστική σεζόν. Παρά τις εξαιρετικές επιδόσεις που σημείωσε πέρυσι η τουριστική βιομηχανία, οι ξεναγοί βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, με τους ίδιους να μην μπορούν να καλύψουν τις οικονομικές εκκρεμότητες του 2020 όπως και τις τρέχουσες.

«Το 2020 οι περισσότεροι ξεναγοί δεν δούλεψαν καθόλου ενώ το επίδομα που λάβαμε ήταν μόλις 2.000 ευρώ για όλο το 2020» δήλωσε ο κ. Παπανικολάου, σημειώνοντας ότι τα ελάχιστα χρήματα που εξασφάλισαν φέτος δεν φτάνουν ούτε για τα έξοδα τους, ούτε για να ζήσουν αξιοπρεπώς.

«Το επίδομα ανεργίας είναι ένα βοήθημα …επιβίωσης», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανικολάου.

Σε σχετική του τοποθέτηση, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Βαρδάκης, γνωστοποίησε την στήριξη του στους ξεναγούς, αναφέροντας πως τα αιτήματα τους είναι δίκαια, με τον ίδιο τον κ. Βαρδάκη να προχωράει σε παρέμβαση στην Βουλή αναφορικά με την επιδότηση ανεργίας εργαζομένων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα.

Με τα παραπάνω να λαμβάνουν χώρα, λίγο μετά τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν σε σχέση με τα ένσημα, σε μερίδα ξενοδοχοϋπαλλήλων, λόγω της αδυναμίας εμφάνισης στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ , των ενσήμων των μονομερών αναστολών κατά το έτος 2020.

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook