Υπό την απειλή εξαφάνισης οι αγγελοκαρχαρίες – Τελευταίο καταφύγιο τα νερά του νοτίου Αιγαίου

υπό-την-απειλή-εξαφάνισης-οι-αγγελοκα-1185130

Και όμως υπάρχουν και αυτές οι ειδήσεις: Το νότιο Αιγαίο αποτελεί μία από τις τελευταίες σημαντικές περιοχές για τους αγγελοκαρχαρίες στη Μεσόγειο.

Στην παραπάνω εκτίμηση κατέληξαν μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea με τη χρήση ενός μοντέλου κατανομής και ενός μοντέλου χωρικής προτεραιοποίησης για τη διατήρηση ειδών και οικοτόπων, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία μιας χωρικής ιεραρχίας περιοχών, σύμφωνα με την αξία διατήρησής τους.

Οι τρεις κρίσιμες περιοχές για τους αγγελοκαρχαρίες

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης, από τη διαδικασία προέκυψαν τρεις κρίσιμες περιοχές για τα είδη αγγελοκαρχαριών που εντοπίζονται στη Μεσόγειο και την Ελλάδα, την Ακανθορίνα (Squatina aculeata), τη Ματορίνα (S. oculata) και τον Αγγελοκαρχαρία (S. Squatina), που έχουν αξιολογηθεί ως Κρισίμως Κινδυνεύοντα (CR) στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN).

«Πρόκειται για την περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων, το νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου και, ειδικότερα, τη ζώνη μεταξύ των νησιών Σάμου και Ρόδου και τις ακτές της Βόρειας Κρήτης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Για την προστασία των αγγελοκαρχαριών προτείνονται ενίσχυση της εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ για την ελαχιστοποίηση της παράνομης αλιείας και πώλησής τους, κατάρτιση των ελεγκτικών αρχών για τη σωστή αναγνώριση των τριών ειδών, καλύτερη παρακολούθηση και καταγραφή των εκφορτώσεων, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, ποιοτική αναβάθμιση και διαφάνεια δεδομένων για τους αγγελοκαρχαρίες από την αρμόδια εθνική αρχή και συζήτηση του ενδεχομένου επέκτασης του δικτύου Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών ώστε να συμπεριλάβει σημαντικές περιοχές για τους αγγελοκαρχαρίες.

Το πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προστασίας των Αγγελοκαρχαριών στο Νότιο Αιγαίο» υλοποιείται από την iSea, με τη συνεργασία της Shark Trust, την υποστήριξη του Angel Shark Project και τη χρηματοδότηση του Shark Conservation Fund.

Τι απειλεί τους αγγελοκαρχαρίες

Κύριες απειλές των αγγελοκαρχαριών που είναι πεπλατυσμένοι καρχαρίες είναι η παρεμπίπτουσα αλιεία από τράτες, δίχτυα και παραγάδια βυθού καθώς και η συνολική υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων τους. «Βέβαια, όταν βλέπουμε να πωλούνται ψάρια με την ένδειξη «ρίνα», δεν είναι απαραίτητο ότι είναι αγγελοκαρχαρίας καθώς τις περισσότερες φορές πρόκειται για σαλάχι. Ωστόσο, πρόσφατα διαπιστώθηκε στη Χίο, μετά από καταγγελία ότι πωλούνταν αγγελοκαρχαρίας, κάτι φυσικά που απαγορεύεται», είχε αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιωάννης Γιώβος από την iSea. Προσθέτει, μάλιστα, ότι αν συνεχιστεί αυτή τη κατάσταση παγκοσμίως και τα 22 είδη του αγγελοκαρχαρία, θα εξαφανιστούν.

«Στη μείωση του είδους, εκτός από την παρεμπίπτουσα αλιεία, συντελεί και το γεγονός ότι κάνουν λίγα μωρά-2 ή 3- τα οποία μεγαλώνουν πολύ αργά», εξηγεί ο κ. Γιώβος.

Σημειώνεται ότι το Αιγαίο αποτελεί ίσως τη μοναδική περιοχή της Μεσογείου που εντοπίζονται και τα 3 είδη αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό των καταγραφών που έχει εντοπίσει η οργάνωση έως σήμερα, προκύπτει από άτομα που έχουν αλιευτεί.

«Μέσω αυτού του προγράμματος θα γίνει προσπάθεια για την αποτελεσματικότερη προστασία τους μέσα από την επιστημονική έρευνα, την ενδυνάμωση των εμπλεκομένων στην αλιεία και τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου», καταλήγει ο κ. Γιώβος.

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook