Υπό άθλιες συνθήκες παραμένουν “αιχμάλωτοι” 5 Έλληνες ναυτικοί στο Τζιμπουτί – Στον κόσμο της η ελληνική κυβέρνηση | Photo + Video

Συνεχίζεται ο εφιάλτης των πέντε Ελλήνων ναυτικών, μεταξύ των οποίων και ένας Κρητικός από το Λασίθι, που παραμένουν από τις 15 Σεπτεμβρίου 2019 “όμηροι” σε ελληνόκτητα πλοία, που βρίσκονται αρόδου 3 μίλια από το λιμάνι του Τζιμπουτί.

Οι ναυτικοί μας, στα 2 ακινητοποιημένα -γνωστού Έλληνα εφοπλιστή- φορτηγά πλοία “Πτολεμαίος” και “Αρίμπας”, που κατασχέθηκαν από τις αρχές του Τζιμπουτί, λόγω οφειλών του πλοιοκτήτη τους, προσπαθούν καθημερινά, μέσα σε απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης  να δίνουν μέσω του ασυρμάτου των VHF των καραβιών, δύναμη και κουράγιο ο ένας στον άλλον, έχοντας εναποθέσει κάθε ελπίδα για βοήθεια στην ελληνική κυβέρνηση.

Στα όρια της λιμοκτονίας και αφυδάτωσης από την έλλειψη τροφίμων και νερού αντίστοιχα, χωρίς ηλεκτροδότηση, οι 5 ναυτικοί (2 στο ένα πλοίο, 3 στο άλλο) παλεύουν καθημερινά να επιβιώσουν, κόντρα σε ασθένειες και κινδύνους μολύνσεων, από τη ρύπανση και τα απορρίμματα που κινδυνεύουν να πνίξουν τα “πλοία”, περιμένοντας να αντικρίσουν κάποια αχτίδα φωτός.

Δυστυχώς όμως μετά από κάποιες πρόσφατες συναντήσεις που έγιναν, δεν φαίνεται να διακρίνεται “φως στο τούνελ”, γεγονός που έχει βυθίσει στην απογοήτευση τις οικογένειές τους στην Ελλάδα.

“Το ποτήρι της υπομονής μας έχει ξεχειλίσει…” δηλώνει στο zarpanews.gr συγγενής εκ των αιχμάλωτων ναυτικών, καθώς όπως αναφέρει “οι άνθρωποι του Υπουργείου εξωτερικών μας λένε, ότι θα βγουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά δεν βλέπουμε λύση στο πρόβλημα.
Κάποιες επαφές, που έγιναν πρόσφατα στο Τζιμπουτί δεν είχαν αίσιο τέλος και πλέον οι ελπίδες όλων εναπόκεινται στην ελληνική κυβέρνηση. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι μας δεν είναι τόσο πολύπλοκο, όσο φαίνεται… Δεν μιλάμε για θέμα παλιννόστησης. Το θέμα είναι ότι δεν τους επιτρέπεται να πατήσουν στη γη του Τζιμπουτί. Από τη στιγμή που πατήσουν στην ξηρά, οι ναυτικοί μας θα μπορούν να φύγουν, αφού δεν τους κρατάει κάνεις, ούτε  έχουν υποπέσει σε αξιόποινη πράξη. Η κυβέρνηση όμως είναι στον κόσμο της και τα όριά μας έχουν φτάσει στο απροχώρητο” τονίζει στο zarpanews.gr μία εκ των συγγενών των ναυτικών, που κρατούνται παράνομα στο αφρικανικό κρατίδιο.

Αν και ξεκομμένοι από τον έξω κόσμο, αφού μόλις ένας από τους ναυτικούς έχει ελάχιστες μονάδες στο κινητό του για να επικοινωνεί μέσω viber, η μοναδική βοήθεια που έχουν είναι  από μία “πρέσβειρα καλής θέλησης” στο Τζιμπουτί. Η Ελληνίδα αυτή, πέρα από ότι τους εφοδιάζει με κάποια τρόφιμα, δίνει έναν απίστευτο αγώνα για να μπορέσουν να γυρίσουν στην Ελλάδα οι ναυτικοί μας. Ακόμη και για κάποιες εξετάσεις που χρειάστηκε ένας καρδιοπαθής ναυτικός, δόθηκε προσωρινή βίζα από το Τζιμπουτί, κατόπιν δικών της ενεργειών.

“Και τα δύο πλοία ήταν υπό σημαίας Λιβερίας. Από τη στιγμή όμως που τελούν υπό κατάσχεση, η σημαία κατέβηκε και δεν έχει καμία πλέον δικαιοδοσία η Λιβερία.  Όλο το χρέος πλέον του πλοιοκτήτη είναι προς το Τζιμπουτί, με οφειλές που υπάρχουν σε πετρελαϊκές, σε τέλη προς το Τζιμπουτί και στην εταιρεία ναυτολόγησης. Το δυσάρεστο όμως είναι  ότι μαζί με τις λαμαρίνες από τα πλοία έχουν κατασχεθεί και ανθρώπινες ψυχές…”  δηλώνει στο zarpanews.gr,  η συγγενής ναυτικού του “Πτολεμαίος”, που με όσα ψυχικά αποθέματα διαθέτει, απευθύνει προς όλους δραματική έκκληση για βοήθεια.

zarpanews.gr

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ