Υγιεινό μπανόφι
Αυτή η συνταγή έχει τις μισές θερμίδες, 65% λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και 40% λιγότερη ζάχαρη από την αυθεντική – αλλά όλη την εκπληκτική γεύση.
ΜΕΡΙΔΕΣ8
ΘΕΡΜΙΔΕΣ338
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ4 ώρες
Υλικά
- 1 φλ. Γκράχαμ κράκερς ή τριμμένα μπισκότα digestive ολικής, χωρίς ζάχαρη
- 3 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο ή βούτυρο ξηρών καρπών
- 400 γρ. άπαχο ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα
- 1 πρέζα αλάτι
- 4 μέτριες ώριμες αλλά σφιχτές μπανάνες, κομμένες σε φέτες και χωρισμένες στη μέση
- ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος ή τυρί κρέμα
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ºC και ψεκάστε μια φόρμα για τάρτα με σπρέι μαγειρέματος.
- Ανακατέψτε το τριμμένο μπισκότο και το βούτυρο μέχρι να ομογενοποιηθούν
- Πιέστε το μείγμα στον πάτο και στα μισά των πλευρών της προετοιμασμένης φόρμας
- Ψήστε μέχρι να ροδίσει ελαφρά, περίπου 10 λεπτά.
- Αυξήστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220ºC και βάλτε νερό να βράζει σε έναν βραστήρα.
- Ρίξτε το συμπυκνωμένο γάλα και το αλάτι σε ένα κεραμικό στρογγυλό σκεύος και καλύψτε το με αλουμινόχαρτο.
- Τοποθετήστε το σκεύος σε ένα μεγαλύτερο ταψί, ρίξτε προσεκτικά λίγο βραστό νερό και βάλτε το στο φούρνο.
- Ψήστε μέχρι το συμπυκνωμένο γάλα να πήξει και να αποκτήσει χρώμα καραμέλας, περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά. Ελέγξτε περίπου στα μισά του χρόνου και προσθέστε περισσότερο βραστό νερό αν χρειάζεται.
- Κρατήστε 2 κουταλιές της σούπας από το γάλα σε ένα μπολ και, όσο είναι ακόμα ζεστό, ρίξτε το πάνω στην κρούστα της τάρτας και απλώστε απαλά μέχρι να καλυφθεί.
- Σκεπάστε και βάλτε στο ψυγείο το γάλα που κρατήσατε και την τάρτα μέχρι να κρυώσει, περίπου 1 ώρα.
- Βγάλτε την τάρτα από το ψυγείο και τοποθετήστε 3 από τις κομμένες μπανάνες.
- Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια με ένα μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.
- Απλώστε το μείγμα πάνω από την τάρτα, αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο γύρω από την άκρη και γαρνίρετε με την υπόλοιπη μπανάνα
- Ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού νερό στο γάλα που κρατήσατε μέχρι να γίνει λείο, περιχύστε την τάρτα και σερβίρετε.
Πηγή: vita.gr