Ξεκινούν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Κρήτη

ξεκινούν-οι-κατεδαφίσεις-αυθαιρέτων-1135233
Φωτό αρχείου

Από την Κρήτη (όπου οι μπουλντόζες αναμένεται να βάλουν μπρος μέσα στον ερχόμενο Ιανουάριο με Φεβρουάριο) και την Αττική θα ξεκινήσουν οι πολυαναμενόμενες κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών σε αιγιαλό, ρέματα και δάση ανά τη χώρα, για τις οποίες έχουν εγκριθεί και εκκρεμούν να υλοποιηθούν πρωτόκολλα κατεδαφίσεων…

Ο υπουργός Ενέργειας-Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης επανήλθε με νέα επιστολή προς τους συντονιστές των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, ζητώντας να πατήσουν το πόδι στο… γκάζι, με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης να ετοιμάζεται να κόψει πρώτη το νήμα.

Όπως μας ενημέρωσε η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, ο σχετικός διαγωνισμός, ύψους 1.135.000 ευρώ, που είχε προκηρυχθεί, απαγκιστρώθηκε οριστικά από τη νομική εμπλοκή που είχε προκύψει μετά την προσφυγή του 2ου μειοδότη και βρίσκεται στο στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέχρι την εκπνοή του 2020 είναι εφικτό να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και μέσα στο α’ δίμηνο του 2021 να ξεκινήσουν οι πρώτες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, τις οποίες αναμένουμε εδώ και χρόνια…

Θυμίζουμε, ήταν πριν από 3 χρόνια περίπου, συγκεκριμένα ήταν 27 Νοεμβρίου του 2017, όταν μετά από πολλές αναβολές, εν μέσω έντονων αντιδράσεων και παρουσία ισχυρής δύναμης της Αστυνομίας, εκτελέστηκε το τελευταίο πρωτόκολλο κατεδάφισης σε ιστορικό κατάστημα εστίασης στην παραλία του Καλαμακίου στα Χανιά.

Αναλυτικότερα, να επισπεύσουν τις προσπάθειες για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών που έχουν κριθεί τελεσίδικα κατεδαφιστέες ζητούν με επιστολή τους στους συντονιστές 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς, με νέα επιστολή τους.

Η επιστολή έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης επιστολής που είχε στείλει ο Κωστής Χατζηδάκης στις 15/05/2020, με την οποία ζητούσε από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να κατεδαφίσουν όσες αυθαίρετες κατασκευές βρίσκονται σε δάση, δασικές και αναδασωτέες περιοχές, περιοχές αιγιαλού-παραλίας, ρέματα και εν γένει σε προστατευόμενες περιοχές και έχουν εκδοθεί γι’ αυτές τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης.

Οι 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας καλούνται να ενημερώσουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου για τις ενέργειές τους και να προβούν είτε στην άμεση διεξαγωγή των σχετικών διαγωνισμών ανάδειξης αναδόχου, είτε στην υλοποίηση των έργων κατεδάφισης τελεσίδικων αυθαίρετων κατασκευών, στην περίπτωση που έχει οριστεί ανάδοχος.

Πέρα από την προτροπή σε επιτάχυνση, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκφράζει και την πλήρη στήριξη και αρωγή προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας, ώστε να πάρουν “σάρκα και οστά” οι πολυσυζητημένες κατεδαφίσεις.

«Σε αυτήν σας την προσπάθεια, έχετε την αμέριστη στήριξή μας», προσθέτουν στην επιστολή τους ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Νίκος Ταγαράς, σημειώνοντας ότι το υπουργείο μπορεί να δώσει στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις κάθε αναγκαία βοήθεια τόσο για θέματα διενέργειας των προαναφερόμενων διαγωνισμών, όσο και για οιοδήποτε τεχνικό ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω έργα κατεδάφισης τελεσίδικα αυθαίρετων κατασκευών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων είναι ενταγμένα στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου “Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2019”, ύψους 6,28 εκατ. ευρώ.

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης έχουν ενταχθεί τα έργα εκτέλεσης κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών σε ευαίσθητα περιβαλλοντικές περιοχές (αιγιαλός, παραλίες, δάση), με συνολικό προϋπολογισμό 1.135.000 ευρώ.

Τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, περί τα 400 στον αριθμό, που έχουν εκδοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στην πλειονότητά τους σχετίζονται με ξενοδοχειακές μονάδες και καταστήματα εστίασης – αν και δε λείπουν και κάποιες επιμέρους περιπτώσεις αυθαιρεσιών σε οικίες ιδιωτών.

Τα χρονοδιαγράμματα: Πότε θα πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες

Πού βρισκόμαστε όμως αναφορικά με τις πολυσυζητημένες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλό, παραλίες, δάση και ρέματα εδώ στο νησί μας; Ερωτηθείσα από την εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, η οποία ενημέρωσε πρόσφατα και την ηγεσία του ΥΠ.ΕΝ., μας ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή μπαίνουμε στην τελική ευθεία των διαδικασιών. Εμείς ως Κρήτη και η Αττική είμαστε πιο μπροστά από τις υπόλοιπες περιοχές, και στις αρχές της νέας χρονιάς είναι εφικτό να δούμε την έναρξη των κατεδαφίσεων.

Στη δική μας περίπτωση, είχαμε νομικής φύσεως εμπλοκή στον διαγωνισμό για την εργολαβία των κατεδαφίσεων που είχαμε προκηρύξει. Ο 2ος κατά σειρά μειοδότης του διαγωνισμού είχε προσφύγει κατά του αποτελέσματος στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Η προσφυγή του είχε απορριφθεί τον Αύγουστο. Ωστόσο, ο 2ος μειοδότης προσέφυγε και στο Διοικητικό Εφετείο. Η υπόθεση εκδικάστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η προσφυγή του απορρίφθηκε κι εκεί. Πριν από μερικές ημέρες μάς ήρθε η επίσημη απόφαση και στείλαμε τις προάλλες τον φάκελο στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον απαραίτητο λεγόμενο προσυμβατικό έλεγχο. Μόλις ανάψει το “πράσινο φως” το Ελεγκτικό, θα προχωρήσουμε στην κήρυξη οριστικού αναδόχου και στην υπογραφή της σύμβασης. Εκτιμώ πως, αν κυλήσουν όλα φυσιολογικά-ομαλά, μέχρι την εκπνοή του έτους θα μπορέσουμε να πάμε στην υπογραφή της σύμβασης, ώστε τον ερχόμενο Ιανουάριο με Φεβρουάριο ο ανάδοχος εργολάβος να βάλει μπρος τις κατεδαφίσεις», πρόσθεσε η κ. Κοζυράκη.

Πηγή:neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook