Ξεκίνησε η Μικρή Σαρακοστή – Τι τρώμε στη νηστεία των Χριστουγέννων

ξεκίνησε-η-μικρή-σαρακοστή-τι-τρώμε-1799588

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και όπως και η έτερη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, δηλαδή το Πάσχα, συνδέεται τη νηστεία 40 ημερών που, φέτος, άρχισε την Τετάρτη (15/11). Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς το τι μπορούμε να φάμε κάτα τη Μικρή Σαρακοστή, όπως λέγεται η νηστεία των Χριστουγέννων, σε σχέση με τη Μεγάλη Σαρακοστή, δηλαδή τη νηστεία για το Πάσχα.

Συγκεκριμένα, τις πρώτες 33 ημέρες (όσες και τα χρόνια του Χριστού), μέχρι δηλαδή τις 17 Δεκεμβρίου, επιτρέπεται το ψάρι εκτός από τις Τετάρτες και τις Παρασκευές, αλλά και στις 21 Νοεμβρίου, δηλαδή στα Εισόδια της Παναγίας.

Από τις 18 Δεκεμβρίου μέχρι και την Παραμονή των Χριστουγέννων (24/12) καταλύεται ο οίνος και το λάδι, εκτός από την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Για παράδειγμα, η κατανάλωση ψαριού απαγορεύεται κατά τη Μεγάλη Σαρακοστή, που οδηγεί στην εορτή του Πάσχα, πλην της ημέρας του Ευαγγελισμού (25/03) και της Κυριακής των Βαΐων (μία εβδομάδα πριν από την Κυριακή του Πάσχα).

Επισημαίνεται ότι, την τελευταία ημέρα της νηστείας (24η Δεκεμβρίου), παραμονή Χριστουγέννων, τηρείται αυστηρή νηστεία, εκτός και αν πέσει Σαββατοκύριακο, οπότε έχουμε κατάλυση οίνου και ελαίου. Φέτος, η παραμονή των Χριστουγέννων πέφτει ημέρα Κυριακή.

Υπενθυμίζεται, φυσικά, πως κατά τη διάρκεια της νηστείας των Χριστουγέννων (Μικρή Σαρακοστή) δεν καταλύονται το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και τα αυγά.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook