Βιολάντα: Σαρώνουν εσωτερικές σωληνώσεις και συστήματα πυρασφάλειας – Τα σενάρια για την τραγωδία στα Τρίκαλα

βιολάντα-σαρώνουν-εσωτερικές-σωληνώ-2253193

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αρμόδιων αρχών για την εξακρίβωση των αιτιών του δυστυχήματος στη Βιολάντα στα Τρίκαλα, με τα κλιμάκια να εστιάζουν στις εγκαταστάσεις αερίου και στα συστήματα πυρασφάλειας του εργοστασίου, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εκτυλίχθηκε η τραγωδία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ρεπορτάζ του OPEN, στο εργοστάσιο υπήρχαν δύο εξωτερικές δεξαμενές αερίου, συνολικής χωρητικότητας περίπου 14.000 λίτρων, οι οποίες δεν φαίνεται να έχουν υποστεί αλλοιώσεις ή φθορές, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η έκρηξη δεν προκλήθηκε από τις εξωτερικές εγκαταστάσεις.

Οι έρευνες από το πρωί θα επικεντρωθούν πλέον στις εσωτερικές σωληνώσεις που τροφοδοτούν τους φούρνους του εργοστασίου, από τις οποίες διέρχεται το αέριο.

Οι ειδικοί εξετάζουν την κατάσταση των σωληνώσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξε διαρροή ή αν η έκρηξη μπορεί να οφείλεται σε κάποιον εσωτερικό σπινθήρα.

Παράλληλα, από τους υπεύθυνους πυρασφάλειας του εργοστασίου έχουν ζητηθεί όλα τα σχετικά έγγραφα που αφορούν τα συστήματα πυρασφάλειας, καθώς και τα πλήρη σχέδια των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και διακίνησης του αερίου, ώστε να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα για τις συνθήκες λειτουργίας πριν το συμβάν.

Βιολάντα: Διαρροή προπανίου το πρώτο σενάριο για τη φονική έκρηξη

Όπως έγραψε νωρίτερα το iEidiseis, από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής που έχει αναλάβει την έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο εργοστάσιο «Βιολάντα» στα Τρίκαλα εξετάζεται το σενάριο της διαρροής προπανίου.

Αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν στο iEidiseis ότι «αποτελεί ένα από τα βασικά σενάρια εργασίας. Το εργοστάσιο διαθέτει τέσσερις εξωτερικές δεξαμενές προπανίου, οι οποίες βρέθηκαν άθικτες. Δεν εξερράγησαν ούτε έπαθαν οποιαδήποτε ζημιά. Από αυτές τις δεξαμενές περνούν σωλήνες που μεταφέρουν μέσα στο εργοστάσιο προπάνιο για να δίνεται ενέργεια σε μηχανήματα. Θα εξεταστεί λοιπόν εάν σε αυτό το σύστημα παροχής προπανίου υπήρξε κάποια διαρροή είτε σε κάποιον σωλήνα είτε σε κάποιο άλλο σημείο. Δεν ξέρουμε ακόμα εάν η διαρροή προπανίου είναι η αιτία της πυρκαγιάς, γιατί είναι ακόμα πολύ νωρίς. Είναι όμως ένα από τα βασικά σενάρια που θα εξεταστούν».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν «βλέπουν» δολιοφθορά, διότι από τη μέχρι στιγμής αυτοψία προκύπτει ότι η έκρηξη έγινε από τα μέσα προς τα έξω και όχι το ανάποδο.

Την ώρα της έκρηξης ήταν παρόντα στο σημείο συνολικά 13 άνθρωποι (ένας εκ των οποίων είχε μεταβεί εκτάκτως στο εργοστάσιο). Σύμφωνα με πληροφορίες, το σημείο της έκρηξης είναι ένας ημιυπόγειος χώρος κοντά στους φούρνους-ζυμωτήρια. Εκεί έχει σπάσει μία μεγάλη πλάκα που έχει δημιουργήσει όγκους από συντρίμμια, όπως και μία σκεπή.

Η στιγμή της έκρηξης στο εργοστάσιο

Ένα συγκλονιστικό βίντεο είδε το φως της δημοσιότητας από την ισχυρή έκρηξη στο εργοστάσιο Βιολάντα στα Τρίκαλα, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο πέντε εργαζόμενων της επιχείρησης.

Από την έκρηξη η νύχτα έγινε μέρα, όπως φαίνεται στο βίντεο.

Δείτε το βίντεο:

Πρόκειται για βίντεο που καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας σε επιχείρηση που βρίσκεται πολύ κοντά στο εργοστάσιο Βιολάντα.

Και δεύτερο βίντεο από κάμερα ασφαλείας κοντά στο εργοστάσιο

Ο κρότος ακούστηκε 8 χιλιόμετρα μακριά

Όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα trikalazoom, το βίντεο είναι από κάμερα που απέχει πάνω από 8 χιλιόμετρα μακριά από το κατεστραμμένο εργοστάσιο. Το ωστικό κύμα ταξίδεψε μέχρι τον αστικό ιστό, τραντάζοντας παράθυρα και ξυπνώντας έντρομους τους πολίτες.

Τα πρόσωπα της τραγωδίας στη «Βιολάντα»

Κυρίως νεαρές γυναίκες, μητέρες μικρών παιδιών, που είχαν επιλέξει τη νυχτερινή βάρδια προκειμένου να μπορούν να περνούν περισσότερες ώρες της ημέρας δίπλα στα παιδιά τους ήταν οι πέντε εργάτριες που βρήκαν τραγικό θάνατο, πάνω στο μεροκάματο, κατά την έκρηξη του εργοστασίου της «Βιολάντα» στα Τρίκαλα.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, οι γυναίκες ήταν από τα χωριά Γριζάνο, Μεγαλοχώρι, Φιλύρα, Προάστιο (με καταγωγή από Μαυρομμάτι) και Γλίνος, τα οποία βυθίστηκαν στο πένθος.

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα»

Μιλώντας στην εκπομπή Live News, η αδερφή μιας εκ των 5 θυμάτων της έκρηξης σημείωσε: «Δεν γνωρίζουμε τίποτα από αστυνομία ούτε πυροσβεστική, μόνοι μας ότι μαθαίνουμε. Η αδερφή μου έχει τρία παιδιά, 23, 18 και 15 τα οποία είναι σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση. Δεν είχε παραπονεθεί ποτέ για τη δουλειά της, οι συνθήκες ήταν καλές. Δεν ξέρουμε πώς έγινε όλο αυτό.

Δεν μας έχει ενημερώσει κανείς για τίποτα, ούτε οι υπεύθυνοι του εργοστασίου. Έχω δώσει δείγμα DNA στην αστυνομία Τρικάλων και πήραμε τηλέφωνο στην Λάρισα και μας είπαν ότι τώρα είναι σε διαδικασία ταυτοποίησης των σορών».

Τα πρώτα επιβεβαιωμένα θύματα

Το πρώτο επιβεβαιωμένο θύμα είναι η 42χρονη Βασιλική Σκαμπαρδώνη από το Γαρδίκι Τρικάλων. Μητέρα δύο παιδιών και ιδιαίτερα γνωστή στην τοπική κοινωνία, καθώς στο παρελθόν είχε κομμωτήριο στην περιοχή, πριν αρχίσει να εργάζεται στη συγκεκριμένη μονάδα.

Το δεύτερο θύμα που έχει ταυτοποιηθεί είναι η 45χρονη Έλενα Κατσαρού, η οποία καταγόταν από το χωριό Γλίνος, παντρεμένη.

Η τρίτη νεκρή εργάτρια είναι η Σταυρούλα Μπουκοβάλα από την Καρδίτσα.

Η τέταρτη νεκρή εργάτρια είναι η Aναστασία Νάσιου

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook