«Βενιζέλος, αγώνας για την Μικρά Ασία»: Στα Χανιά η προβολή του ντοκιμαντέρ – Ένα ταξίδι στα ιστορικά γεγονότα της δεκαετίας 1913-1923 | Videos

βενιζέλος-αγώνας-για-την-μικρά-ασία-1577300

Μετά την προβολή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έρχεται στα Χανιά το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», της ΕΡΤ και της Long Run Productions, «ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, αγώνας για τη Μικρά Ασία»

Στα πλαίσια της προβολής πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου όπου σταχυολογήθηκαν τα βασικά σημεία της ταινίας που αφορά τα γεγονότα που συνέβησαν την δεκαετία 1913-1923.

Οι πηγές για την ταινία αντλήθηκαν από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος, το Μουσείο Μπενάκη αλλά και ιδρύματα του εξωτερικού, με πολλά στοιχεία να παρουσιάζονται μάλιστα για πρώτη φορά .

Το ντοκιμαντέρ, δεν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας, ανέφερε ο Νίκος Παπαδάκης, πρόεδρος του Ιδρύματος, ενώ όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, χρησιμοποιούνται αυθεντικοί διάλογοι, ενώ χαρακτήρισε την ταινία αριστούργημα.

Με μια ψύχραιμη ματιά παρουσιάζονται τα ιστορικά γεγονότα και όλο το ιστορικό υπόβαθρο κατά την επέκταση της Ελλάδας στη Μικρά Ασία, αμέσως μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων και δίνεται μια ξεκάθαρη εικόνα της περιόδου και αποδεικνύει τα κίνητρα που οδήγησαν τον Βενιζέλο στον Αγώνα για τη Μικρά Ασία.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Νίκος Νταγιαντάς ανέφερε πως στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο ιστορικό ντοκιμαντέρ που θα μπορεί να απευθύνεται στο ευρύ κοινό αλλά και τη σημαντικότητα του θέματος που πραγματεύεται στο σήμερα.

Αναφερόμενος στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ, ο ίδιος ανέφερε πως η μελέτη της ζωής του μεγάλου Εθνάρχη, δημιουργεί θαυμασμό, ενώ όπως σημείωσε «ο Βενιζέλος ήταν τόσο επιδραστικός που ξεπερνάει την εποχή του, δυσκολεύεσαι να δεις τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε».

Μιλώντας για τα γυρίσματα ανέφερε πως αρκετοί άνθρωποι από το συνεργείο θέλησαν να γνωρίσουν ακόμα περισσότερο τα γεγονότα της περιόδου εκείνης που παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ.

Η ταινία είναι βασισμένη στη βιογραφία «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης» του Νικόλαου Παπαδάκη-Παπαδή. Το σενάριο υπογράφει ο Απόστολος Καρακάσης και τη σκηνοθεσία ο Νίκος Νταγιαντάς.

Επιστημονικοί σύμβουλοι είναι οι Ελένη Γαρδίκα-Κατσιαδάκη, Γιώργος Κουκουράκης και Μανόλης Κούμας, παραγωγός ο Λεωνίδας Λιάμπεης και σύμβουλος παραγωγής η Άρτεμις Κλίτση. Στον ρόλο του Βενιζέλου εμφανίζεται ο Γιώργος Δάμπασης, ενώ αφηγητής είναι ο Αλέξανδρος Λογοθέτης.

Η ταινία ολοκληρώθηκε με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων. Μεγάλοι χορηγοί είναι οι εταιρείες Dynacom Tankers Management Ltd, Sea Traders S.A., Dynagas Ltd, Αιγέας ΑΜΚΕ Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου, Gelasakis Group of Companies και η κυρία Κωστάντζα Σμπώκου.

Χορηγοί της ταινίας είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, o Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», τα ξενοδοχεία Civitel Hotels and Resorts, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, η ΑΝΕΚ Lines, τα νερά Samaria, το Venizelos Foundation USA, η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ, η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης και οι κύριοι Ιωάννης Κούστας, Ιωάννης Μπερτάκης, Ηρακλής Προκοπάκης, Αντώνιος Τσουρδαλάκης και Δημήτριος Χαλιβελάκης.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook