Βαριά πρόστιμα και απαγόρευση εργασίας: Ποινές για τα στελέχη που χρεοκοπούν τις τράπεζες

βαριά-πρόστιμα-και-απαγόρευση-εργασί-1651361

«Οι ρυθμιστικές αρχές της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα πρέπει να μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα σε στελέχη τραπεζών που έχουν καταρρεύσει, να πάρουν πίσω τις αποζημιώσεις τους και να τους απαγορεύσουν να συνεχίσουν να εργάζονται στον χρηματοπιστωτικό κλάδο», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεψε το Κογκρέσο να δώσει στις ρυθμιστικές αρχές μεγαλύτερες εξουσίες όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα, όπως να έχουν τη δυνατότητα επιβολής υψηλότερων προστίμων, να ανακτούν κεφάλαια και να αποκλείουν από τον κλάδο στελέχη χρεοκοπημένων τραπεζών, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου – και η ενίσχυση της λογοδοσίας είναι σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας για την αποτροπή κακοδιαχείρισης στο μέλλον. Ο νόμος περιορίζει την εξουσία της κυβέρνησης να αποδίδει ευθύνες στα στελέχη. Όταν οι τράπεζες αποτυγχάνουν λόγω κακοδιαχείρισης και ανάληψης υπερβολικού κινδύνου, θα πρέπει να είναι ευκολότερο για τις ρυθμιστικές αρχές να ανακτούν αποζημιώσεις από στελέχη, να επιβάλλουν αστικές ποινές και να απαγορεύουν σε στελέχη να εργάζονται ξανά στον τραπεζικό κλάδο», ανέφερε ο πρόεδρος στη δήλωση.

Τι ζητά από το Κογκρέσο

«Το Κογκρέσο πρέπει να ενεργήσει για να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις για τα ανώτερα τραπεζικά στελέχη των οποίων η κακοδιαχείριση συνέβαλε στην αποτυχία των ιδρυμάτων τους», πρόσθεσε.

Ειδικότερα, ο Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο να δώσει στον FDIC (Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης των Καταθέσεων) τη δυνατότητα να ανακτά αποζημιώσεις – συμπεριλαμβανομένων και των κερδών από πωλήσεις μετοχών – που έχουν λάβει τα στελέχη χρεοκοπημένων τραπεζών, όπως η Silicon Valley Bank και η Signature Bank. Αυτό που ζητά ο Αμερικανός πρόεδρος από το Κογκρέσο να δώσει στον FDIC ευρύτερες εξουσίες, ώστε να μπορεί να αποκλείει από τον τραπεζικό τομέα τα στελέχη τραπεζών που χρεοκοπούν και να επιβάλει πρόστιμα στους διευθυντές αυτών των τραπεζών.

Η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν έρχεται μετά από μια εβδομάδα όπου η κυβέρνηση ενήργησε σθεναρά για να στηρίξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ μετά την κατάρρευση τριών τραπεζών μέσα σε λίγες μέρες. Την Πέμπτη, η κυβέρνηση συνεργάστηκε με μερικά από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας για να οργανώσει τη διάσωση 30 δισ. δολαρίων της First Republic, μιας μεσαίου μεγέθους τράπεζας που πάλευε να παραμείνει φερέγγυα.

Τι κάνει το FDIC

Επί του παρόντος, το FDIC περιορίζεται στην ανάκτηση αμοιβών στελεχών μόνο εάν ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας αποτύχει και μπορεί να απαγορεύσει τα στελέχη του κλάδου μόνο εάν διαπιστωθεί ότι εμπλέκονται σε «εσκεμμένη και συνεχή αδιαφορία» για τη διαχείριση μιας τράπεζας με ασφάλεια.

Ο νόμος για τη χρηματοοικονομική μεταρρύθμιση Dodd-Frank του 2010 οδήγησε τις ρυθμιστικές αρχές να συντάξουν νέους κανόνες με στόχο να διασφαλίσουν ότι τα πακέτα αμοιβών των τραπεζιτών δεν τους ενθαρρύνουν να αναλάβουν περιττό ρίσκο.

Οι Δημοκρατικοί που ζητούσαν σκληρότερη τραπεζική ρύθμιση έσπευσαν να χαιρετίσουν τη δήλωση Μπάιντεν, αλλά δεν είναι σαφές εάν έχει την δικομματική υποστήριξη στο Κογκρέσο.

«Πρέπει να ανακτήσουμε κάθε δεκάρα από τις άδικες αμοιβές και τα μπόνους τους, να επιβάλουμε πραγματικές κυρώσεις και να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα στελέχη δεν θα εργαστούν ποτέ ξανά στον τραπεζικό κλάδο», δήλωσε η Δημοκρατική γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook