Τσικνοπέμπτη 2026: Τα μυστικά για τέλεια ψητά στο τζάκι
Η Tσικνοπέμπτη φέτος πέφτει νωρίς, μόλις στις 12 Φεβρουαρίου, και, αν πιστέψουμε τους «εμπειρικούς μετεωρολόγους, προβλέπεται βροχερή και με χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει κλειστές αίθουσες στις ταβέρνες, κοσμοσυρροή, θόρυβος και αναμονή ωρών.
Όμως, υπάρχει λύση. Ειδικά για εκείνους που προνόησαν το σπίτι τους να είναι εξοπλισμένο με τζάκι. Αυτοί θα καταφέρουν να συνδυάσουν την αυθεντική γεύση του κρέατος που τσιτσιρίζει πάνω από το χωνεμένο κάρβουνο με την άνεση του σπιτιού του.
Καταλαβαίνουμε ότι για πολλούς κατόχου διαμερισμάτων με τζάκι, αυτή η χρήση του τζακιού τους είναι άγνωστη. Μια νέα τέχνη που θα πρέπει να μάθουν από την αρχή.
Τα SOS του ψησίματος στο τζάκι
O βασικός εξοπλισμός αποκτιέται εύκολα και είναι οικονομικός. Αρκεί μια τρίγωνη βάση και μια σχάρα. Και βέβαια υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ έτοιμα κάρβουνα αλλά μόνο καλής ποιότητας ξύλα. Το κάρβουνο απελευθερώνει μονοξείδιο του άνθρακα (CO), οπότε το ψήσιμο με κάρβουνα πρέπει να γίνεται ΜΟΝΟ σε εξωτερικό χώρο. Θα χρειαστούμε επίσης γάντια και λαβίδες.
Ανάλογα με το πόσο κρέας θέλουμε να ψήσουμε, θα πρέπει να βάλουμε ανάλογα ξύλα για να έχουμε αρκετή θράκα.
Τοποθετούμε τη σχάρα πάνω από τα κάρβουνα που έχουν ασπρίσει και τροφοδοτούμε, ανάλογα με τα ανάγκες μας με κάρβουνα από τα κούτσουρα που καίγονται παραδίπλα.
Για καλύτερα αποτελέσματα χρειάζεται οργάνωση. Σε ένα τραπέζι ή, ακόμα καλύτερα, τρόλεϊ, τοποθετούμε ό,τι θα χρειαστούμε. Ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, ρίγανη, θυμάρι, μουστάρδα, τα σκεύη και εργαλεία μας. Επίσης, πιατέλες για το σερβίρισμα.
Για περισσότερες οδηγίες και ιδέες δείτε τα παρακάτω βίντεο:






