Τουρισμός: Έρχεται καλύτερη σεζόν για τα Χανιά – Πώς επηρεάζει το Ουκρανικό τις κρατήσεις στην Κρήτη

τουρισμός-έρχεται-καλύτερη-σεζόν-για-1384567

Ψυχραιμία συνέστησε ο Πρόεδρος των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, σχετικά με το παροδικό μούδιασμα που έχει προκύψει στις κρατήσεις που αφορούν και την Κρήτη, λόγω του Ουκρανικού ζητήματος, μιλώντας το πρωί στο Zarpa Radio 89,6 και στους Άννα Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Κολομπάκη. Ο κ. Βλατάκης εξήγησε πως η πορεία τουρισμού εξαρτάται και από παράγοντες, οι οποίοι είναι απρόβλεπτοι και ουσιαστικά, ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη.

«Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ψυχραιμία. Έτσι είναι ο τουρισμός. 45 χρόνια τώρα ζούμε όλες αυτές τις καταστάσεις. Ο τουρισμός είναι το πρώτο, το οποίο πλήττεται. Είναι μια ευμετάβλητη κατάσταση, η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει. Το είδαμε και με τις  προκρατήσεις, όταν άρχισαν, το Νοέμβριο πήγαιναν καλά και σε μια στιγμή έσκασε η όμικρον και είχαμε ολοκληρωτικό σταμάτημα της ροής των κρατήσεων και βέβαια όταν απομυθοποιήθηκε αρχές Ιανουαρίου, ξανάρχισε πάλι η ροή των κρατήσεων.»

«Τώρα υπάρχει ένα μούδιασμα, διότι καταλαβαίνετε ότι οι εν δυνάμει επισκέπτες μας όταν βλέπουν πυραύλους και τανκς να ορμάνε σε σπίτια, το τελευταίο που τους ενδιαφέρει είναι να αφήσουν την ασφάλεια του σπιτιού τους με την οικογένειά τους και να πάνε διακοπές. Δεν απογοητευόμαστε, μένουμε ψύχραιμοι. Ζούμε στον αστερισμό της τελευταίας στιγμής και της πανδημίας. Οπότε είμαστε έτοιμοι και πρέπει να μείνουμε έτοιμοι, με γερό στομάχι, μόλις περάσει αυτό το μούδιασμα με το Ουκρανικό, διότι πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα κυριαρχήσει η διπλωματία, θα αρχίσουν έστω και τελευταία στιγμή οι κρατήσεις να έρχονται. Μένουμε ψύχραιμοι, περιμένοντας τις εξελίξεις, δουλεύοντας συγχρόνως, για τον στόχο τον οποίο έχουμε βάλει φέτος, να αρχίσουμε νωρίτερα, να έχουμε μια καλύτερη σεζόν από το 2021 και από κει και πέρα να κάνουμε ταμείο στο τέλος και να έχουμε περισσότερα έσοδα.»»

Την ίδια ώρα, ο κ. Βλάτακης δήλωσε πως τον Μάρτιο θα ανοίξει ένας μικρός αριθμός ξενοδοχείων, ο οποίος θα μεγαλώσει μετά το Πάσχα.

«Ο στόχος είναι να αρχίσουμε τον Απρίλιο με το Καθολικό Πάσχα. Αρχικά, δεν θα υπάρχουν τόσες πολλές πτήσεις, όσες έχουμε τον Ιούλιο, είναι δεδομένο αυτό και δεν θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία. Υπολογίζουμε ότι θα ανοίξει το 30-40% των καταλυμάτων, αλλά προοδευτικά, μέχρι τέλος Απριλίου, θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα.»

Στο Ηράκλειο οι περισσότερες κρατήσεις 

Στο Ηράκλειο καταγράφονται μέχρι στιγμής οι περισσότερες κρατήσεις ενώ οι πρώτες πτήσεις τουριστών θα φτάσουν τον Μάρτιο και τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν τότε θα είναι ελάχιστα, γεγονός που επιβεβαίωσε ο κ. Βλατάκης.

Στο μεταξύ, ο κ. Βλατάκης εκτίμησε, πως τα Χανιά θα έχουν μια καλύτερη σεζόν φέτος, καθώς θα επιστρέψουν οι Σκανδιναβοί, οι οποίοι έχουν μεγάλη δυναμική στις κρατήσεις.

«Να είμαστε προσηλωμένοι. Δουλειά, δουλειά και ψυχραιμία και πιστεύω να πάμε καλύτερα.»

Οι χώρες που προτιμούν την Κρήτη

Η Μεγάλη Βρετανία δείχνει σταθερά την προτίμησή της στην Κρήτη και όπως τόνισε ο κ. Βλατάκης, «οι χώρες που άρουν τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού, αμέσως προχωρούν σε κρατήσεις.»

Σύμφωνα με τον κ. Βλατάκη, δυναμική στις κρατήσεις έδειξαν και οι Σκανδιναβοί, διότι και αυτοί προχώρησαν σε άρση των μέτρων.

Μούδιασμα στις κρατήσεις υπάρχει από την Γερμανία, διότι ακόμη υπάρχουν περιοριστικά μέτρα. «Πιστεύουμε ότι τις επόμενες βδομάδες θα αρθούν, θα έχουμε τελευταίας στιγμής κρατήσεις, για να γεμίσουν τα αεροπλάνα τα οποία έχουν προγραμματιστεί από τον Απρίλιο.

Την προτίμησή τους στην Κρήτη δείχνουν τα τελευταία χρόνια και οι Ουκρανοί.

«Τα τελευταία δυο χρόνια βλέπουμε ότι η Ουκρανία έχει μια δυναμική. Είναι μια μικρή αγορά βέβαια και σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσε να καλύψει το κενό της Ρωσίας. Η Πολωνία και η Ουκρανία είχαν μια δυναμική. Από την Ρωσία είχαμε μεγάλο πλήγμα και οι λόγοι ήταν πολιτικοί, διότι δεν επέτρεπαν να έρχονται πτήσεις τσάρτερ, μόνο συγκεκριμένος αριθμός πτήσεων. Πιστεύουμε και ευχόμαστε να αλλάξει αυτό, όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση με το Ουκρανικό. Να συνεχίσουμε να έχουμε κρατήσεις από την Ουκρανία αλλά και από τους Ρώσους που τόσο μας έλειψαν.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook