Το βιβλίο «Ενθύμηση» της Χανιώτισσας συγγραφέως Γιούλας Κανιτσάκη – Μια ιστορία αναζήτησης της ευτυχίας

το-βιβλίο-ενθύμηση-της-χανιώτισσας-1470599

Στο Zarpa Radio 89,6 και την Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Γιούλα Κανιτσάκη με αφορμή την έκδοση και κυκλοφορία του νέου της βιβλίου που τιτλοφορείται «Ενθύμηση».

Η «Ενθύμηση» από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και τις εκδόσεις «Πυξίδα της Πόλης» και σε εικονογράφηση της εικαστικού Χριστίνης Κανιτσάκη, αποτελεί το πρώτο συγγραφικό εγχείρημα της φιλολόγου Γιούλας Κανιτσάκη. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην μνήμη του πατέρα της συγγραφέως και πραγματεύεται το ζήτημα της απώλειας αυτού του τόσο σημαντικού και αγαπημένου προσώπου, καθώς και οι δύο ήρωες της νουβέλας έχουν πρόσφατα απολέσει τον πατέρα τους.

Πρόκειται για μια νουβέλα σύντομη σε έκταση, πολλαπλών ωστόσο αναγνώσεων, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Σε ένα πρώτο επίπεδο, η αίσθηση μυστήριου και η γρήγορη, αινιγματική γραφή παρασύρουν τον αναγνώστη σε μια απνευστί ανάγνωση. Σε δεύτερο όμως χρόνο, αυτός θα επανέλθει στο βιβλίο για να κάνει την δική του ενδοσκόπηση, τις προσωπικές του συνάψεις και να ανασύρει ατομικές μνήμες, σκέψεις, συναισθήματα, προβληματισμούς.

Οι ήρωες της νουβέλας, ο Χ και η Ψ, παραμένουν σκόπιμα ανώνυμοι, ενώ ο τίτλος Ενθύμηση, παραπέμπει στην ανάγκη για κριτικό αναστοχασμό πάνω στις αναμνήσεις μας, αλλά και για διερεύνηση των πολλαπλών όψεων της ίδιας ιστορίας, της διαφορετικής ενθύμησης ενός κοινού παρελθόντος. Μεταμφιεσμένη σε αστυνομική νουβέλα, η «Ενθύμηση» στην ουσία πρόκειται για μια ιστορία απώλειας, έρωτα και μυστηρίου, πάνω απ’ όλα όμως, για μια ιστορία αναζήτησης της ευτυχίας και της αυτοπραγμάτωσης. Με τριμερή δομή και μια ιδιότυπη «σκηνοθεσία», το βιβλίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μια λογοτεχνική «εξίσωση» που ο αναγνώστης καλείται να λύσει, ένα πάζλ τα κομμάτια του οποίου θα πρέπει να μπουν στη σωστή θέση.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook