«Το Πανηγύρι Των Άστρων» – Η συμπαντική θεωρία του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων | Photos+video

το-πανηγύρι-των-άστρων-η-συμπαντικ-1314912

Τον Μίκη Θεοδωράκη τίμησε σήμερα ο Σύλλογος Αστρονομίας Κρήτης και τον Σύλλογο στήριξης «Συνάνθρωπος», αποτίοντας φόρο τιμής στον μεγάλο συνθέτη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε μεγάλη αγάπη για το διάστημα και πολλές από τις συνθέσεις του βασίστηκαν σε αυτήν. Μάλιστα, είχε αναπτύξει την έννοια της Συμπαντικής Θεωρίας, εμπνεόμενος από τρεις φιλοσόφους, τον Ηράκλειτο, τον Αναξίμανδρο και τον Πυθαγόρα.

Χαρακτηρίστηκε μάλιστα ως ερασιτέχνης αστρονόμος, αφού κοιτώντας τον έναστρο ουρανό της Λέσβου, κατάφερε να μεταφέρει μέσω της μουσικής τον τρόπο που κατανοούσε το σύμπαν.

Το 2006 του προσφέρθηκε βήμα διαλόγου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την θεωρία του γύρω από τη συμπαντική αρμονία.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν μουσικά έργα του, που ως έμπνευση είχαν τον κόσμο και το σύμπαν και διαβάστηκαν αποσπάσματα από τον συλλογικό τόμο «Συμπαντική Αρμονία Μουσική και Επιστήμη στο Μίκη Θεοδωράκη»

Μάλιστα, παρουσιάστηκαν αντίγραφα από τα χειρόγραφα του Μίκη Θεοδωράκη για τη Συμπαντική Θεωρία. Το ένα αφορά τους αστερισμούς και το δεύτερο τον Γαλαξία.

Πριν την εκδήλωση μίλησαν στο zarpanews.gr o Πρόεδρος του Συλλόγου Αστρονομίας Κρήτης Παναγιώτης Παντζέκος, ο οποίος ανέφερε:

«Η ιδέα ήρθε από δύο ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου, γιατί ο Μίκης Θεοδωράκης ένωνε τον κόσμο κι εμείς θέλαμε να βοηθήσουμε τον κόσμο. Επειδή το σύμπαν είναι αχανές η τέχνη και η μουσική μας φέρνει πιο κοντά».

Ως «μια πραγματική βόλτα στο διάστημα» χαρακτήρισε το αφιέρωμα αυτό ο πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης «Συνάνθρωπος» Σήφης Χιωτάκης, συμπληρώνοντας ότι «η συμπαντική θεωρία του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάστηκε πολύ όμορφα μέσα από την ίδια του τη μουσική».

Η βραδιά είχε φιλανθρωπικό σκοπό, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την ενίσχυση της δημιουργίας αίθουσας αισθητηριακής ολοκλήρωσης στο 2ο Ειδικό Σχολείο Στερνών.

Στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου υπήρχαν έργα του Μίκη Θεοδωράκη, βιβλία, αφίσες και δίσκοι του. 

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook