Το νέο ντοκιμαντέρ της Βίκης Αρβελάκη για τον Καπετάν Σατανά – Η προσωπικότητα και οι αγώνες του Αντώνη Γρηγοράκη

το-νέο-ντοκιμαντέρ-της-βίκης-αρβελάκη-1223439

Στο Zarpa Radio 89.6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η γνωστή σκηνοθέτιδα ιστορικών ντοκιμαντέρ Βίκη Αρβελάκη με αφορμή την δημιουργία και ολοκλήρωση του νέου της ντοκιμαντέρ «Κρουσώνας, στα χνάρια του καπετάν Σατανά «, το οποίο θα συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα του 23ου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (Δείτε ΕΔΩ)

Η Βίκη Αρβελάκη μίλησε με ενθουσιασμό για το νέο της ντοκιμαντέρ: «Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ δεν μιλά μόνο για την ιστορική περίοδο της Μάχης της Κρήτης, ακουμπά στην προσωπικότητα του αρχηγού της αντάρτικης ομάδας, του Αντωνίου Γρηγοράκη, του οποίου το παρατσούκλι ήταν καπετάν Σατανάς. Το ντοκιμαντέρ με αφετηρία την δική του ζωή φέρνει στο φως πράγματα και γεγονότα μικρότερα ή μεγαλύτερα, αποτελεί ουσιαστικά μια μικροϊστορία που μας φέρνει στο σήμερα δύσκολα γεγονότα.

Το ντοκιμαντέρ είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών ανθρώπων: «Είναι η πρώτη φορά που συνεργάστηκα με μια ομάδα που λειτουργεί με όρους σεναρίου. Είναι σημαντικό να δίνουμε στο ντοκιμαντέρ την ιδέα του σεναρίου και αυτό το κομμάτι το έχει αναλάβει η Κατερίνα Μπικάκη. Στην ιστορική έρευνα ήταν ο Κωνσταντίνος Μαμαλάκης και ο Γιώργος Τζωράκης, αρχαιολόγος, ενώ Διευθυντής Φωτογραφίας ήταν ο Μιχάλης Μπούχλης.

Λειτουργήσαμε ως ομάδα, ως ένα μωσαϊκό πολλών ανθρώπων. Σκοπός μας ήταν να παρουσιάσουμε την προσωπικότητα ενός αντάρτη, παρόλο που ήταν πολλοί, ο καθένας με την δική του προσωπικότητα. Οι μορφές των ανταρτών στην Μάχη της Κρήτης έπαιξαν σημαντικό ρόλο κι όταν μπαίνουμε στα μικρογεγονότα μπορούμε να ερμηνεύσουμε καλύτερα και πληρέστερα και τα μεγαλύτερα γεγονότα.

«Αν δεν συλλέξουμε αυτές τις πληροφορίες, τα τραγούδια, αν δεν πας στα σημεία που έδρασαν αυτοί οι άνθρωποι, αν δεν τους δώσουμε εικόνα, τότε δεν μπορούμε απλά από ένα ιστορικό βιβλίο να κατανοήσουμε πλήρως τα γεγονότα. Δίνεται η ευκαιρία μέσα από αυτά τα ντοκιμαντέρ να γνωρίσει ο απλός κόσμος την ιστορία του τόπου του. Θυμάμαι χαρακτηριστικά πριν δύο χρόνια όταν επισκέφτηκα ένα δημοτικό σχολείο στον Παζινό όπου προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Τα λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς «, τα παιδιά ενεργοποιήθηκαν, έγινε ολόκληρη συζήτηση, έλεγαν τί είχαν ακούσει από τους παππούδες τους για την Κατοχή..

«Νιώθω ενθουσιασμένη, όλη η ομάδα έχει ερωτευτεί το ντοκιμαντέρ για το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί υλικό από το ιστορικό αρχείο ερευνητών. Τα γυρίσματα διήρκεσαν έξι μήνες, γίνονταν παράλληλα με το σενάριο και την έρευνα» είπε η Χανιώτισσα σκηνοθέτις και συμπλήρωσε ότι μετά την προβολή του στο επίσημο πρόγραμμα του 23ου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα ακολουθήσουν  διαδικτυακές προβολές.

Το ντοκιμαντέρ είναι παραγωγή της Cyclos film production σε συμπαραγωγή του κέντρου Πολιτισμού Κρήτης με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και σε συνεργασία με το Ίδρυμα ιστορικών μελετών «Αντώνιος Γρηγοράκης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook