Το λαμπάκι στο καντράν του αυτοκινήτου που δεν πρέπει να αγνοήσεις – Με ποιο ίσως το μπερδεύεις

το-λαμπάκι-στο-καντράν-του-αυτοκινήτο-1548330

Οι προειδοποιητικές λυχνίες στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου δεν πρέπει να αγνοούνται από τον οδηγό, μιας και ενδέχεται να «φωνάζουν» για την ύπαρξη κάποιας βλάβης.

Μόνο λίγοι δεν είναι οι οδηγοί που κοιτούν το ταμπλό το αυτοκινήτου μόνο για να δουν την ταχύτητα με την οποία κινούνται σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή ή για να ενημερωθούν για τις στροφές του κινητήρα, ώστε να αλλάξουν σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων.

Παρ’ όλα αυτά, ο πίνακας οργάνων των αυτοκινήτων… σημαίνει πολλά περισσότερα, μιας και αποτελεί τον δίαυλο ώστε να «επικοινωνούν» τα συστήματα του αυτοκινήτου με τον οδηγό και να τον ενημερώνουν για τυχόν προβλήματα και βλάβες.

Όσες έχουν πράσινο χρώμα δεν υποδηλώνουν την ύπαρξη κάποιου προβλήματος. Όχι, όμως, και οι κίτρινες, πορτοκαλί ή κόκκινες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Μία από τις προειδοποιητικές λυχνίες που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοήσουμε είναι αυτή με το θαυμαστικό, το οποίο βρίσκεται μέσα σε έναν κύκλο, έξω από τον οποίο υπάρχουν και δύο ημικύκλια.

Το συγκεκριμένο λαμπάκι ενημερώνει τον οδηγό ότι κάτι… πάει λάθος με το σύστημα των φρένων. Ειδικότερα, μπορεί να σημαίνει ότι η στάθμη του υγρού των φρένων είναι χαμηλή, με αποτέλεσμα να απαιτείται συμπλήρωμα, ή ότι τα τακάκια των φρένων έχουν φθαρεί και ως εκ τούτου είναι αναγκαία η επίσκεψη σε ένα συνεργείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια βλάβη στο σύστημα των φρένων πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα, μιας και εγκυμονεί ο κίνδυνος το φρενάρισμα να μην είναι αποτελεσματικό και να εμπλακούμε σε κάποιο ατύχημα.

Πρέπει, βέβαια, να διευκρινιστεί ότι το συγκεκριμένο λαμπάκι ανάβει και στην περίπτωση που δεν έχουμε λύσει τελείως το χειρόφρενο. Εμείς οφείλουμε να το λύσουμε άμεσα, διαφορετικά ενδέχεται να προκαλέσουμε σημαντική φθορά στα τακάκια και τις δισκόπλακες ενώ είναι πιθανόν να ζοριστεί και ο κινητήρας (Διαβάστε περισσότερα εδώ).

Με ποιο λαμπάκι δεν πρέπει να το μπερδεύουμε

Η προειδοποιητική λυχνία για το σύστημα φρένων μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με το λαμπάκι της πίεσης των ελαστικών (Tyre Pressure Monitoring System – TPMS), το οποίο ανάβει όταν κάποιο από τα λάστιχα του αυτοκινήτου χρειάζεται αέρα.

Από τη στιγμή που θα ανάψει η ένδειξη του TPMS αυτό που πρέπει να κάνουμε άμεσα ως οδηγοί είναι να βρούμε τον πλησιέστερο βενζινάδικο και να ελέγξουμε την πίεση των ελαστικών μας, σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή. – Διαβάστε περισσότερα εδώ.

carandmotor.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook