Το «καμπανάκι» του πληθωρισμού (5,4%) προμηνύει ακρίβεια διαρκείας και εκλογές το φθινόπωρο – Πριν από τον «βαρύ χειμώνα»

το-καμπανάκι-του-πληθωρισμού-54-προμ-2320708

Το 5,4% του πληθωρισμού τον Απρίλιο ήταν μόνο η αρχή… Ένταση και διάρκεια στο κύμα ακρίβειας που ενισχύθηκε μετά τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο βλέπει πλέον το οικονομικό επιτελείο. Και τα σχετικά στοιχεία διαβιβάστηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έχει σημάνει εκλογικό συναγερμό…

  • Την απόσυρση των ενισχύσεων/χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης τον προσεχή Αύγουστο).
  • Την ένταση της φοροεπίθεσης (άμεσοι και έμμεσου φόροι) για την συγκρότηση υψηλών πλεονασμάτων, κάτι που έχει τεθεί σαν πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης παρ ότι αυτή η επιλογή «στραγγίζει» την αγορά (αφαίμαξη 24 δις ευρώ πρωτογενών πλεονασμάτων την διετία 2014-25).
  • Την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και, συνολικά, του κόστους χρήματος που θα ανακόψουν κάθε επενδυτικό σχέδιο.
  • Την διαφαινόμενη μερική κάμψη του τουρισμού και σίγουρα τη μείωση της κατανάλωσης των επισκεπτών επ’ αφορμή του κόστους μετακίνησης (αεροπορικά εισιτήρια) και της μετακύλισης σημαντικού μέρους των διαθέσιμων για αναψυχή, από τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, προς τις αεροπορικές εταιρείες (λιγότερες ημέρες διαμονής κ.α.)
  • Την άνοδο των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα μετά τη λήξη της εαρινής περιόδου η οποία, φέτος, αποδείχτηκε έντονα υγρή, ειδικά στη Δυτική Ελλάδα κάτι που, λόγω των υδατοπτώσεων, βοήθησε να συγκρατηθεί το τελικό κόστος ανά kwh.
  • Την προεκλογική περίοδο στην οποία ήδη έχουμε εισέλθει, κάτι που «αποδεσμεύει» (μαύρο) πολιτικό χρήμα και πιέζει προς τα πάνω τις τιμές στην αγορά.

Οι εν λόγω αρνητικές προοπτικές όχι μόνο διαγράφονται αμυδρά, αλλά τείνουν να εγκατασταθούν στην… ρηχή ελληνική οικονομία, όπως έδειξε ο πληθωρισμός Απριλίου (5,4%), ο οποίος κινείται σε υπερδιπλάσιους ρυθμούς από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook